Nominalizarea Rozaliei Biro pentru postul de ministru al Culturii şi vicepremier în Guvernul Ponta a venit după demisia preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, din această poziţie, din urmă cu o săptămână.
"Luni am avut o discuţie cu doamna senator Biro Rozalia şi i-am propus să accepte nominalizarea pentru această funcţie. După câteva ore de gândire, m-a contactat şi mi-a zis că va accepta nominalizarea", a precizat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.
Rozalia Biro este senator aflat la primul mandat şi are 49 de ani. Ea a ocupat funcţia de viceprimar al Oradei între 2002 şi 2012. În această perioadă a aprobat închirirea unui imobil către fundaţia Mecena, al cărei membru era în acel moment. Această faptă a adus-o în atenţia Agenţiei Naţionale pentru Integritate.
"Nu a susţinut că sunt incompatibilă, ci în conflict de interese. Din 2010 e acest raport al lui ANI, din 2010 DNA analizează acest caz. Sigur că lucrurile vor merge mai departe şi vom ajunge la un rezultat", susţine Biro.
DNA a trimis sesizarea ANI Parchetului din Oradea, care însă a înaintat dosarul la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
"Prin ordonanţa din 11 iunie 2014 în acest dosar s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare în favoarea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având în vedre calitatea pe care o are doamna Biro Rozalia în prezent, si anume cea de senator", a explicat Gheorghe Vidican, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.
"În acest caz au fost trei capete de acuzare, între ghilimele, sau trei puncte sesizate de ANI. Din care două deja la prima înfăţişare şi le-au retras. Ceea ce înseamnă că au fost nefondate", este de părere Odon Szabo, deputat UDMR.
In urmă cu 10 zile, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a clasat dosarul Rozaliei Biro. Motivaţia procurorilor a fost că fapta a fost comisă înainte de apariţia legii care incriminează conflictul de interese.
reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Gabor Szilagyi