Palatul Finanţelor din Oradea a fost construit de statul maghiar între anii 1899 şi 1900, pe un teren expropriat de la călugării mizericordieni. Potrivit Tratatului de Pace de la Trianon, după primul război mondial clădirea a revenit statului român, la fel ca toate bunurile din Transilvania ale Ungariei.
După 1990, biserica romano-catolică a cerut în justiţie retrocedarea imobilului, ceea ce s-a întâmplat în 2012, printr-o hotărâre a unei comisii speciale a Guvernului. Consiliul Judeţean Bihor, care administra clădirea, a făcut contestaţie, respinsă de Curtea de Apel Oradea.
Săptămâna trecută, însă, Înalta Curte a a casat decizia instanţei orădene şi a cerut rejudecarea procesului.
"Motivele de casare sunt puţine şi stricte. Fie nu s-a intrat în judecarea fondului ori starea a fost nelegală pentru o parte din proces ori se consideră necesar a se administra probe noi", a declarat Loredana Miloş, avocat al Episcopiei Romano-Catolice.
"Se pune în discuţie existenţa juridică a ordinului care a solicitat clădirea", atrage atenţia Mircea Ursuţa, avocat al Consiliului Judeţean Bihor. "Au fost foarte multe argumente neavute în vedere de instanţă, pentru că nu au fost invocate de nimeni. Va fi şi o expertiză topografică sunt mari probleme, lipsesc mii de metri pătraţi în centrul oraşului."
Pentru că fostul Palat al Finanţelor se afla în litigiu, autorităţile nu au mai putut investi în întreţinerea clădirii. Aceasta s-a transformat în timp într-o ruină, adăpost pentru oamenii străzii.
"Indiferent de ceea ce va hotărî instanţa, decizia trebuie să vină repede, pentru a salva imobilul de la distrugerile provocate zilnic de intemperiile la care este expus", a remarcat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
"Dacă acest imobil rămâne la Consiliul Judeţean Bihor va putea fi folosit în foarte multe decizii cu privire la dezvoltarea patrimoniului judeţului. Ar putea deveni sediu CJ Bihor", susţine Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor.
Clădirea din centrul oraşului a fost evaluată în urmă cu şase ani la 2 milioane de euro.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş