Alexandru Ștefan are cinci suprafețe împădurite în zona comunei Șimian din nordul judeţului Bihor. Vara trecută a observat că de la o săptămână la alta tot mai mulți arbori de pe proprietatea sa sunt tăiați. Ca să afle cine sunt autorii, a organizat mai multe pânde. Atunci a observat cum zeci de căruțe pleacă zilnic încărcate cu metri cubi de lemne din pădurea lui și a vecinilor.
"Eu am aici un hectar moșternire de la bunica și mi s-au furat 33 de salcâmi. Fiind în Oradea nu am putut încontinuu să îmi păzesc proprietatea", spune Alexandru Ştefan.
În cele mai multe dintre cazuri arborii sunt tăiați de la jumătatea trunchiului cu ajutorul unui topor. Ori de câte ori sunt surprinși de către un localnic sau de către proprietarul pădurii, hoții o iau la fugă. Se mulțumesc cu marfa pe care au reușit să o încarce până în acel moment în căruțe.
Când sunt prinşi, răspunsul este invariabil același.
"Rădăcini scoatem din pădure, cioturile le luăm."
Alexandru Ştefan a filmat totul cu telefonul mobil pentru a proba acuzațiile în fața polițiștilor. A solicitat la 112 intervenția oamenilor legii, însă situaţia nu s-a schimbat. La fel s-a întâmplat când a apelat la ajutorul autorităţilor locale.
"Au spus că nu îi interesează și să merg la Poliție. M-am dus la Poliție mi-au spus că nu au bani, nu au benzină, deci nu au combustibil și inclusiv nici mașină."
De cealaltă parte, reprezentanții Poliției Bihor spun că fiecare proprietar de pădure este obligat să își asigure paza.
Ca să scape de hoţii de lemne, păgubiţii din zonă vor să încheie un contract cu o firmă privată care să păzească pădurile din zonă.
reporter: Claudiu Mihuț
operator: Robert Rezmuves