Anul trecut în Bihor, 44 de adolescente care nu aveau mai mult de 15 ani au adus pe lume un copil. Alţi peste 600 de bebeluşi au fost născuţi de fete care nici nu împliniseră 19 ani. Statisticile sunt îngrijorătoare, spun medicii, care au şi o explicaţie: tinerii îşi încep din ce în ce mai devreme viaţa sexuală. Unii chiar de la 12 ani.
"Este ca un virus dacă nu mi-am început viața sexuală se uită ceilalți ciudați la mine", spune Daniela Jula, medic la Cabinetul de Planificare Familială de la Maternitatea din Oradea.
Sociologul Adela Lazăr consideră "există o grămadă de prejudecăți, de mituri, de teorii false pe care ei le cred, că viața sexuală ar trebui începută la o anumită vârsta, că e o chestiune de competiție."
Specialiştii în planificare spun că mulţi tineri nu cunosc metodele de contracepție și nici nu discută cu părinții despre problemele pe care le au. "Mulți copii nu vorbesc cu părinții lor, doar cu prietenii care îi pot învăța multe lucruri rele", spune un licean.
Avortul, unica soluție - în viziunea unor adolescente
De la lipsa de informare şi nefolosirea mijloacelor contraceptive până la o sarcină nedorită nu mai e decât un pas, spun specialiştii. Avortul apare pentru multe ca unica soluţie. "În fiecare zi pot să spun că 1-2 persoane sub 18 ani se adresează cabinetului unde se fac avorturi la maternitate", spune doctorul Jula.
Ca să schimbe mentalitatea elevilor, Direcția de Sănătate Publică Bihor a demarat o campanie de promovare a contracepției sub sloganul "Tinerilor le place să încerce, ia atitudine". În octombrie și noiembrie, cu acordul profesorilor, medicii vor organiza ore de educație sexuală pentru elevii din clasele terminale de liceu.
Medicii atrag atenţia că o sarcină timpurie poate afecta dezvoltarea copilului. În prima jumătate a acestui an, nouă copii născuţi de tinere de vârsta majoratului au murit înainte să împlinească un an.
reporter: Claudiu Mihuț
operator: Cristian Rusu
editor web: Adrian Laboş