Povestea străzilor unicat în România începe în anul 2000.
„Cei din centrul urban stăteau pe Strada Principală, la nr. 1, 2 ,3 până la 1600 de numere. Domnule, nu e posibil aşa ceva, adică identificarea, suntem în secolul XXI, adică să nu ai denumiri de străzi", spune Anton Ardelean, primarul oraşului Tăuţii Măgherăuş.
Aşa că o echipă a primăriei s-a pus pe treabă. Au identificat 161 de nume de poeţi, scriitori, oameni de cultură. Însă... „Ne-am împiedicat la strada 1", recunoaşte primarul. „Consilierii maghiari au spus: da, nu avem nimic cu toate denumirile, dar această stradă, respectiv drumul european să se numească Kiss Miklos Tăuţeanul, adică Mistotfalusi Kiss Miklos."
Este numele unui localnic, tipograf, care în 1684 a tipărit un exemplar corectat al bibliei maghiare traduse din latină. Propunerea nu a fost pe placul tuturor.
„Cetăţenii au sărit: ce, mie îmi pui denumiri de un metru jumătate pe casă Misto Valosi Kiss Miklos? Nu vreau. Scandal. Sigur, că maghiari mai puţini, că sunt 18%, nu, că aşa. Trebuia să evit un scandal între români şi maghiari", îşi aminteşte edilul din Tăuţii Măgherăuş.
Soluţia următoare: denumirile străzilor să fie toponimele încetăţenite de secole.
„Nişte denumiri de te cruceşti: Rojohejo, Secături, Saca, Ţiher, Cimitirului, Uslaş, Suseni, Togo Secoi, Puţurgău, Seghedoaie, Chelăroaie", spune primarul Ardelean.
După opt ani de încercări, „am avut acea inspitaţie şi atitudine rabinică: şi voi aveţi dreptate şi voi aveţi dreptate, uite vă propun asta. Dăm numere, cifre arabe ca nume şi scandalul îl terminăm."
De la sfârşitul lui 2008 oraşul are 161 străzi unice în ţară. Cea principală poartă, după cum e firesc, numărul 1. Apoi de la intrarea dinspre Baia Mare străzile sunt numerotate în ordine: 1,2,3,4,5 şi aşa mai departe. La intrarea pe fiecare străduţă e afişat un panou cu numărul străzii.
"E mai sigur şi mai uşor de găsit", recunosc localnicii.
Şi cele 12 poduri din oraş au poveştile lor. Fiecăruia i s-a dat acte un nume care să vorbească despre istoria locului sau despre oamenii care stau în apropierea lui.
Pentru ca în oraş să fie pace şi linişte după introducerea noului sistem de denumire a străzilor, timp de patru ani cetăţenii şi-au schimbat gratuit actele de identitate.
reporter: Andrea Crişan
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş