Studiul realizat pe un eşantion de 1.011 repondenţi de compania iSense Solutions arată că 48% dintre cei care trăiesc la oraş au animale de companie. 65% dintre ei au în grijă câini, iar 52% cresc pisici. Topul celor mai populare necuvântătoare este completat de papagali, peşti şi iepuri.
Că a crescut numărul orăşenilor care au animale de companie s-au convins şi cei care lucrează în saloanele de coafură canină.
"În Oradea, s-a dezvoltat plăcerea asta de-a cumpăra şi a avea un animăluţ în casă. Iubirea clienţilor se reflectă în ideea de-a veni la salon tot timpul, de-ai răsfăţa printr-un spălat, un aranjat", spune Dani Selejan, stilist la un salon de coafură canină.
Asti este un bichon maltese în vârstă de trei ani şi jumătate, pe care stăpâna îl consideră un membru al familiei.
"L-am primit cadou de ziua mea şi de atunci sunt foarte, foarte fericită, îl duc cu mine peste tot. E foarte important pentru mine, încă nu am niciun copil şi pe el îl consider copilul meu."
De patru ani, Bobiţă îi face viaţa mai frumoasă doamnei Florica. Asta deşi iniţial îi fusese destinat nepoatei sale.
"Îl toaletăm tot timpul ca să fie tot timpul curat, alimentaţia este adecvată căţeluşilor", spune Florica Bot, stâpâna lui Bobiţă.
Oamenii cresc animale de companie din mai multe motive, spun psihologii.
"Primul dintre ele ar fi că acestea îi iubesc pe oameni necondiţionat faţă de semenii lor. Pe de altă parte, a avea animal de companie înseamnă o modalitate foarte bună de a te destresa, înseamnă că ai cu cine să-ţi petreci timpul", explică Alin Creţu, psiholog.
Studiul mai arată că proprietarii de animale le duc, în medie, de 6 ori pe an la cabinetele veterinare. În plus, stâpânii au grijă să le cumpere hrană şi accesorii de calitate.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă