Prin hore şi muzică patriotică - aşa a fost marcată împlinirea a 158 de ani de la Mica Unire. În toate marile oraşe din ţară au fost depuse coroane de flori, s-au rostit discursuri comemorative, iar la final românii s-au prins în hore. Aşa s-a întâmplat şi la Oradea, unde peste cinci sute de persoane au participat la ceremonialul din Piaţa Unirii.
Alocuţiunile au fost deschise de prefectul de Bihor, Claudiu Pop, care a făcut o rememorare a perioadei în care s-a consfinţit unirea dintre Moldova şi Ţara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
"În zilele de 5 şi 24 ianuarie aţi depus toată a voastră încredere în alesul naţiei, aţi întrunit speranţele voastre într-un singur domn. Alesul vostru va da o singură României. Vă iubiţi patria, veţi şti a o întări. Să trăiască România."
Mircea Brie, profesor universitar: "A fost un moment când oamenii s-au adunat şi au văzut în lupta naţională un scop, un proiect naţional, un proiect al lor, pentru vieţile lor şi pentru urmaşii lor."
Cele mai aşteptate momente au fost cele ale defilării şi horei unirii. Peste o sută de persoane s-au prins în dansul simbol al unirii ţărilor româneşti.
În Baia Mare, manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au avut loc în holul Palatului Administrativ. Evenimentul a fost lipsit de discursurile oficialităților, însă bogat în momente artistice.
Invitatul special al manifestării a fost Dumitru Fărcaș, care s-a declarat încântat să fie acasă, de ziua Micii Uniri: "Mă bucur că la această mare sărbătoare am reușit, după mulți ani de zile, să fiu din nou printre ai mei, aici, în fantasticul Maramureș."
Reporteri: Adrian Ciucuriţă, Izabela Jurasko
Operatori: Gabor Szilagyi, Kristian Kosa