"Autobuzul anului 2017 în Europa" circulă de luni prin Oradea. Este vorba despre un vehicul 100% electric, care îi va transporta pe localnici gratuit, timp de o săptămână, în cadrul unui program pilot. Modernul autobuz este silenţios, fără emisii poluante şi este lăudat de producător datorită costurilor scăzute de funcţionare. În schimb, preţul estimat la 450.000 de euro îl transformă într-un vis pentru autorităţile locale.
Autobuzul cu podea joasă este lung de 12 metri şi are o capacitate de 30 de locuri pe scaune. Vehiculul va circula pe diferite trasee, în cadrul unui proiect pilot din care fac parte 14 oraşe din România. Oradea este primul în care are loc acest experiment.
"În sensul de-a asigura o mobilitate urbană cât mai sănătoasă, cât mai ecologică, cât mai puţin poluantă, am acceptat cu plăcere propunerea companiei Solaris de a intra într-un proiect pilot", a declarat Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.
"Ideea este ca să se asigure un autobuz fără emisii poluante, respectiv, e integral electric, inclusiv tracţiunea şi sistemul de încălzire. Este un autobuz cu podea complet coborâtă, făcut din tehnologie modulară", susţine Florin Chivu, reprezentantul companiei Solaris.
Un astfel de vehicul ar fi mult mai rentabil din punct de vedere al consumului, recunosc reprezentanţii companiei locale de transport. Însă, deocamdată, oraşul nu dispune de infrastructura necesară şi nici de staţiile de încărcare pentru folosirea autobuzelor electrice.
"Este un vis poate pentru noi. Dacă vom avea şanse de fonduri europene sau alte posibilităţi, atunci ne vom pune şi noi problema, la modul cel mai serios, de a dezvolta o astfel de capacitate în cadrul OTL-ului", a declarat Istvan Csuzi, directorul OTL.
Preţul unui autobuz electric de ultimă generaţie a fost estimat la 450 de mii de euro. Ultimele vehicule din dotarea OTL, 12 la număr, au fost cumpărate acum doi ani cu peste 700 de mii de euro.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi