Anul 2018 vine cu taxe mărite. 500% este supraimpozitarea pentru casele şi terenurile neîngrijite din Oradea. Proprietarii care doresc să reabiliteze faţada clădirii în care locuiesc, dar se lovesc de refuzul vecinilor, vor fi scutiţi de plată dacă achită partea lor din costul total al reabilitării. Aproape 240 de imobile sunt pe lista de supraimpozitare în 2018.
Primăria a început să supraimpoziteze cu 100% clădirile şi terenurile neîngrijite în anul 2016, iar în 2017 cu 400%. Anul acesta, în schimb, supraimpozitarea este de 500%.
„Din păcate, suferă foarte mulţi oameni care nu îşi permit. Într-adevăr, şi eu locuiesc în această curte la care e problemă cu faţada, dar degeaba... unii vecini nu îşi permit financiar, fiindcă au pensii mici, majoritatea sunt pensionari”, spune Andrei Nichita, proprietar.
„De la an la an numărul constatărilor a crescut într-o primă fază; anul acesta numărul este relativ constant cu cel de anul trecut, ceea ce înseamnă că o parte dintre proprietari au conştientizat răspunderea pe care o au faţă de proprietatea dânşilor şi au luat măsuri pentru reabilitare”, susţine Eduard Florea, de la Direcţia Economică din Primăria Oradea.
În cazul proprietarilor care au bani pentru reabilitare şi vor să scape de supraimpozitare, aceştia pot plăti partea care le revine. Anul trecut, din august până în decembrie, au intrat 150 de mii de lei în conturile primăriei.
„Sunt situaţii în care cetăţeni de bună credinţă dispun de sumele respective, doresc să reabiliteze, dar nu au acordul vecinilor. Pentru aceştia am aprobat în Consiliul Local posibilitatea ca prin consemnarea sumei aferente cotei părţi din lucrările ce le revin dânşilor, în anul următor să nu fie supraimpozitaţi”, a explicat Eduard Florea.
Anul acesta sunt 237 de clădiri pe lista de supraimpozitare, dar pentru 49 dintre imobile a fost suspendată taxa pentru că au început procedurile de reabilitare.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi