Medicii de la Ambulanţă au fost non-stop în alertă. În perioadele caniculare sunt mai multe apeluri de urgenţă decât într-o zi obişnuită.
"Solicitările sunt mai numeroase la pacienţii cu tulburări de ritm cardiac, la pacienţii cu tulburări respiratorii, la pacienţii diabetici", susţine dr. Ionela Gui, medic specialist serviciu de urgență.
Canicula a fost resimţită din plin şi de muncitorii de pe şantierele din oraş, nevoiţi să lucreze în plin soare, la temperaturi chiar şi de 40 de grade.
"Cald, avem mult noroc cu apa rece. Ne ducem la birou și ne luăm când este nevoie. Avem mașini care se duc după apă", spune unul dintre ei.
"Există măsuri de protecție. E clar că trebuie să se ia. Lucrăm în condiții specifice pentru că șantierul trebuie să meargă înainte", a precizat Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.
Ca efectele arşiţei să nu fie simţite de pacienţi şi personalul medical, conducerea Spitalului Județean din Oradea a luat din timp măsuri de protecţie.
"Am încercat să asigurăm ca aparatele de aer condiționat să funcționeze optim la nivelul secțiilor pentru a asigura ventilația necesară confortului termic al pacientului. De asemenea, pacienții au posibilitatea să facă dușuri", explică Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Județean din Oradea.
Ca să fie evitate situaţiile neplăcute, medicii spun că sunt obligatorii reducerea ritmului activităţii fizice, consumul a cel puţin doi litri pe zi şi evitarea ieșirilor din case între orele 12 și 17.
Mâine va intra în vigoare al doilea cod portocaliu de caniculă, care va afecta şi Bihorul. Temperaturile vor atinge izolat 40 de grade.
Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Tiberiu Catrişcău, Robert Rezmuves