Primarii din Oradea şi Sînmartin spun că fuziunea celor două comunităţi va crea o zonă care va putea concura din punct de vedere economic cu Timişoara, Cluj sau Debreţin. Prin alipirea comunei cu peste zece mii de locuitori, edilii spun că oraşul le va oferi forţă de muncă investitorilor.
Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Fuziunea cu Sînmartin oferă terenuri suplimentare pe care le deţine atât Primăria din Sînmartin, dar şi locuitorii din Sînmartin care vor fi puse la dispoziţia celor care doresc să investească, doresc să se dezvolte în Oradea şi în Sînmartin şi în judeţul Bihor."
Mai mult, cele două administraţii spun că vor lupta pentru dezvoltarea turismului în zonă şi vor atrage fonduri europene astfel încât: "să ajungem să fim recunoscuţi drept capitala turismului balnear românesc", după cum spune primarul Ilie Bolojan.
Orădenii au păreri diferite:
"O decizie bună luată, aşa că nu au decât să aplice această decizie."
"Nu mi se pare o idee bună, adică nu are nici o relevanţă. De ce? Administrativ probabil că are, dar, ca denumire şi istoric, nu văd o chestie pozitivă."
Primarul comunei Sînmartin, Lucian Popuş, recunoaşte că s-a gândit de mult timp la acest proiect şi are planuri mari: "extinderea reţelelor de energie termică, infrastructură. Avem de finalizat trei sate raportat la canalizare, Cordău, Cihei, Betfia."
"Noi suntem mulţumiţi aşa cum e aici comuna, comună frumoasă, ne gospodărim bine. Nu ar fi nevoie să treceţi la Oradea? Eu nu aş fi de acord", spune un locuitor din Sînmartin.
"Dacă ar fi ceva în folosul comunităţii ar fi foarte bine", crede altul.
Potrivit lui Lucian Popuş, primarul comunei Sînmartin, timp de zece ani după 2016 se vor menţine cotele actuale de impozitare, urmând ca în următorii cinci ani să crească progresiv pentru a ajunge la nivelul municipiului Oradea.
Orădenii şi locuitorii din Sînmartin vor fi chemaţi la referendum odată cu alegerile prezidenţiale. În cazul unui rezultat pozitiv, din 2016 comuna se va transforma în cartier al oraşului.
reporter: Florina Fofiu
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş