În Oradea există 14 sonde care au fost ridicate în perioada comunistă pentru cercetarea zăcământului de apă termală de sub oraș. Doar una singură, construită acum 40 de ani, retrimitea în pământ o mică parte din apă. În acest fel, resursa geotermală se diminua continuu.
Ca să o protejeze, administrația locală a pus la punct un proiect de reinjecție a apei termale folosite la încălzirea unei părți din oraș.
"La nivel de țară, în ultimii 20 de ani cu siguranță este primul proiect de reinjecție. El va avea un rol benefic pentru regenerarea resursei de apă geotermală", spune Aurel Gheorghe, directorul Agenției Naționale de Resurse Minerale.
Edilii au apelat la un program european prin care este promovată energia regenerabilă. Un întreg sistem va fi construit cu ajutorul a 4 milioane de euro.
"Acest proiect presupune creșterea capacității de extracție a sondei care există azi în incinta Universității și utilizarea aceste ape geotermale pentru încălzire și apă caldă menajeră. Ulterior întreaga cantitate va fi reinjectată", explică Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
"De la forajul de extracție vom prelua o cantitate de aproximativ 17 litri pe secundă debit de apă fierbinte la 85 de grade celsius și o vom transporta printr-o conductă preizolată până la punctul termic 902 din liceul sportiv", completează Daniel Țigan, managerul de proiect.
Apa folosită pentru încălzirea a sute de consumatori va fi apoi reinjectată în pământ. Pentru asta au început lucrările de instalare a unei sonde care va fora până la aproape 3 mii de metri adâncime. Proiectul va beneficia de suportul unor specialiști din Islanda.
"Este foarte important să menținem presiunea în zăcământ; altfel scoatem mai multă apă decât se scurge dinspre munți, iar nivelul apei va scădea și va fi din ce în ce mai greu să o aducem la suprafață. De aceea e important să reinjectăm", susţine inginerul Arni Gunnarsson, specialist în sonde de reinjecție.
Ultimele cercetări de anvergură în ceea ce privește zăcământul geotermal din Oradea au fost realizate la jumătatea anilor '80. Ele au indicat modul în care poate fi folosită apa geotermală fără ca nivelul zăcământului să fie afectat.
"Același aviz care este încă azi valabil din 1986: spune că maxim 15% din ce se extrage în zăcământ poate să nu fie reinjectat ca să fie folosit pentru balneație", spune Ioan Cohut, specialist termalist.
Lucrările la acest proiect trebuie terminate până în aprilie 2017. Chiar dacă se vor încălzi pe apă geotermală, consumatorii din zona Universității vor plăti același preț pentru încălzire ca restul orădenilor.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi