271 de amenzi în valoare de 250 de mii de lei au dat polițiștii locali din Oradea pentru depozitarea ilegală a molozului. Iar asta s-a întâmplat în doar jumătate de an.
"Alaltăieri am surprins un cetățean care a depozitat 70 de saci de moloz pe domeniul public. A luat o amendă de 3 mii de lei. Dacă îi sunam pe colegii de la Garda de Mediu rămânea și fără camion", spune Cristian Beltechi, șeful Poliției Locale Oradea.
Asta se va întâmpla de acum înainte. În baza protocolului semnat între Garda de Mediu şi Poliţia Locală, la amenzile date de agenţi se adaugă sancţiunile aplicate de inspectorii de mediu: până la 40 de mii de lei pentru firme şi de la 1000 de lei pentru persoane fizice surprinse când aruncă deşeurile în locuri interzise. În plus se ia în calcul și confiscarea mașinii cu care au fost transportate gunoaiele.
"Au fost aplicate sancțiuni care depășesc suma de 150 de mii de lei, nefiind confiscate până în prezent (maşinile - n.n.), dar legea permite acest lucru și având în vedere protocolul pe care îl avem încheiat actualmente, cu siguranță vor exista acțiuni prin care se vor mijloacele de transport folosite pentru abandonarea deșeurilor", susţine Monica Crișan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor.
Comparativ cu sancțiunea prevăzută în parteneriat, suma pe care un orădean ar trebui să o plătească dacă ar apela la o firmă specializată în depozitarea și reciclarea de deșeuri este infimă. La Eco Bihor se percep 1 leu şi 30 de bani pentru suta de kilograme de resturi aduse.
"Eco Bihor este dotat cu o tehnologie de concasare și sortare atât a părții metalice, cât și a celorlalte componente din deșeurile din construcții. Anul trecut am avut undeva la 60% reciclare din totalul deșeurilor din construcții care ne-au intrat", a spus Zoltan Pasztai, administratorul companiei Eco Bihor.
În plus, molozul reciclat se folosește tot în construcții, la terasamente pentru pistele de bicicletă sau alte tipuri de lucrări.
Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța