În Oradea, un adevărat simbol al arhitecturii militare zace în paragină şi e la un pas de prăbuşire. Construită în urmă cu trei secole, Cazarma husarilor îi adăpostea pe atunci pe ostaşii din cavaleria maghiară. Deţinut în coproprietate de primăria locală şi de o firmă din Satu Mare, ansamblul este trecut degeaba pe lista monumentelor istorice. Asta pentru că niciunul dintre proprietari nu-şi respectă obligaţiile.
Format dintr-un fost spital, un manej şi câteva grajduri, ansamblul Cazărmii Husarilor a fost ridicat în secolul al XVIII-lea de armata imperială austriacă. Soldaţii au fost ajutaţi de locuitorii urbei care au scăpat astfel de obligaţia de a găzdui trupele în propriile case.
"În Cazarma Husarilor au locuit unităţile de elită venite de la Timişoara special pentru paza împăratului, în cele două etape cât a stat el la Oradea. Clădirea a fost utilizată ca şi instituţie militară, să spunem. Din ceea ce vedem din schiţele care ne-au rămas din momentul construirii sale, a fost o clădire impunătoare cu mai multe corpuri, pe o suprafaţă destul de întinsă", susţine istoricul Gabriel Moisa.
În decursul anilor, clădirile au găzduit ateliere, depozite, birouri, un internat şi chiar locuinţe. După 1989, cazarma a avut mai mult proprietari, iar astăzi îi aparţine unei firme din Satu Mare, despre care nu se cunosc prea multe. În schimb, fostul manej a ajuns în proprietatea primăriei Oradea.
"Din păcate, astăzi mai există în picioare, aproape funcţional, doar manejul, vechiul grajd de cai, construcţie barocă splendidă, chiar dacă are adaosuri ulterioare. Face parte din aceeaşi categorie de construcţii cu cele de la castelul Bonţida din Cluj, acelaj manej construit cam în aceeaşi perioadă", spune istoricul.
Chiar dacă în acte, clădirile au stăpâni, în realitate par a nimănui.
"Clădirile care alcătuiesc ansamblul Cazarma Husarilor nu mai au demult acoperişuri, iar zidurile stau să se prăbuşească. Locul a devenit raiul boschetarilor şi este plin de gunoaie", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Primăria Oradea promite de ani buni să transforme ce a mai rămas din fostul manej într-o sală multifuncţională. Autorităţile locale au şi un studiu de fezabilitate finalizat, însă lipsesc banii de investiţii
"Vom hotărî în perioada următoare dacă vom depune acest proiect pentru finanţare europeană; vom vedea dacă există axă de finanţare cu şanse de reuşită pentru a obţine bani pentru acest proiect. Dacă nu reuşim acest lucru, atunci luăm în considerare să realizăm acest proiect din bugetul local", susţine Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Construcţia, realizată în stil baroc, este printre puţinele monumente din secolul al XVIII-lea care au mai rămas în picioare, în Oradea.
Direcţia de Cultură i-a atenţionat, în nenumărate rânduri, pe cei doi proprietari să ia măsuri de conservare şi restaurare a clădirilor. Până acum, niciunul nu şi-a respectat obligaţiile pe care le aveau în această calitate.
Reporter: Anca Deac/ Operator: Gabor Szilagyi