Noile reguli care trebuie îndeplinite pentru debranşare nu sunt cu mult schimbate faţă de cele din trecut. Însă, în ultimii ani, nimeni nu a reuşit să rezilieze contractul cu societatea de termoficiare.
Eustafie Ilisei, purtătorul de cuvânt al societăţii Termoficare Oradea: "În perioada 2011-2012-2013 au sosit pe adresa noastra 393 de cereri de debranşare totala sau parţială la bloc. Aceste cereri, pe baza legii în vigoare, au fost refuzate."
Acum, pentru a se debranşa, orădenii trebuie să obţină într-o primă fază mai multe documente:
A. Acordul tuturor proprietarilor atât pe verticală cât şi pe orizontală. B. Acordul scris al asociaţiei de proprietari exprimat prin hotararea adunarii generale asupra intentiei de realizare a unui sistem individual de încălzire. C. Anunţarea operatorului furnizorului cu cel puţin 30 de zile înainte.
Dumitru Filip, şeful Biroului Calculul Consumului Termoficare: "Deconectarea parţială nu este permisă decât în situaţii în care apartamentele sunt dotate cu repartitoare de costuri. Deconectarea totală este permisă în situaţia în care proprietarului asigură încălzirea cu altă sursă."
Şi asta nu este totul: cel debranşat trebuie să propună un nou sistem de încălzire al apartamentului şi să depună un proiect tehnic a cărui realizare costă câteva sute de lei.
"Aceste condiţii sunt pur si simplu imposibile. Un om cere debranşarea tocmai pentru a nu plăti căldura din camerele care nu le foloseşte. Nu mai are nici un o poftă să umble să facă atâtea drumuri şi aprobări", susţine Eugen Klein, administratorul unei asociaţii de proprietari.
În plus, există o altă prevdere legislativă care spune că într-un bloc de locuinţe trebuie să existe doar o singură sursă de încălzire.
reporter: Bogdan Costea
operator: Feher Joszef
editor web: Adrian Laboş