ORADEA. Incubator de afaceri pentru cei cu idei creative

Data actualizării: Data publicării:
incubator afaceri

Există viață și după ruină. Proprietarii clădirilor care au servit ca spații industriale ori au adăpostit spitale pot să le schimbe destinația. În Oradea există deja astfel de exemple, însă primăria are planuri mari și cu clădirea unei foste unități medicale. Aceasta va fi transformată într-un incubator de afaceri pentru antreprenorii din domeniul industriilor creative. Investiția este de 3 milioane și jumătate de euro.

Incubatorul de afaceri va fi realizat într-un fost spital, abandonat de ani buni. Între clădire și-au găsit adăpost oameni ai străzii care au lăsat în urmă munți de gunoaie și au distrus toate încăperile.

Autoritățile locale vor să-i schimbe soarta cu ajutorul banilor europeni și să amenajeze înăuntru șase ateliere: două de prototipare, unul de prelucrare metal, unul de vopsitorie, un birou de arhitectură și unul de design. Acestora li se adaugă 17 birouri și o zonă deschisă cu 30 de spații de lucru. Vor exista săli de ședințe și conferințe, dar și o sală multifuncțională.

"Grămezile de gunoaie și spațiile insalubre vor deveni doar o amintire urâtă. Clădirea aflată într-o stare avansată de degradare, în care pe vremuri funcționa un spital, va fi transformată într-un modern incubator de afaceri dedicat antreprenorilor din domeniul industriilor creative", a relatat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.

"Acest incubator de afaceri e o infrastuctură pe care o punem la dispoziția orădenilor cu idei creative pentru a le crea posibilitatea să transforme această idee într-una cu valoare economică", susţine Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

Odată finalizate, spațiile și infrastructura vor fi puse la dispoziția celor care, deși au afaceri de cel mult 2 ani, nu au sedii corespunzătoare și nici bani pentru investiții pe cont propriu.

"Vor avea la dispoziție toată aparatura necesară, softuri și programe informatice adaptate și practic, servicii de contabilitate asigurate, asistență juridică, consultanță în vederea atragerii de fonduri nerambursabile", spune viceprimarul Mălan.

"Mi se pare o inițiativă bună, adică, mulți nu au posibilități și și-ar dori să facă acest lucru și ar fi un ajutor pentru ei", consideră Alexandra Brezeanu, studentă.

"Au nevoie de un impuls care să vină din partea cuiva și să le dea energia de care au nevoie pentru a fi creativi. Faptul că nu dispun de ajutor financiar pentru tineri oricum este o problemă, indiferent din ce mediu vin, cu atât mai mult pentru artiști", susţine Olimpia Urdea, de la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea.

Proiectul are o valoare de aproape 17 milioane de lei și o durată de execuție de 20 de luni.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani