Becurile cu filament vor deveni amintire pe străzile din Oradea. Mii de corpuri de iluminat de acest fel vor fi numărate şi înlocuite până la finalul anului viitor cu becuri de tip led. Spre deosebire de sistemul clasic, în care durata de folosire a unui bec este de cel mult patru ani, corpurile de iluminat "eco" sunt garantate pentru mai bine de un deceniu.
"Sursele cu led au durată de viaţă garantată de 50 de mii de ore de funcţionare şi avantajul consumului de energie electrică care este semnificativ mai redus. Corpurile având înglobate sursa cu led au o putere de până la 4 ori mai mică decât a corpurilor clasice, deci se poluează mai puţin", a menţionat Dan Bejan, inginer energetician.
"Întregul sistem urmează a fi gestionat printr-un dispecerat, astfel încât luminozitatea să fie reglată în funţie de nevoie: fie prin senzori de mişcare, fie prin reglaje automate. Vrem să le înlocuim în întreg oraşul, însă vom începe din centru spre periferie", a explicat Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
Prima zonă iluminată cu ajutorul noului sistem va fi Piaţa Unirii, care va fi complet refăcută pe parcursul anului viitor. Vor urma, rând pe rând, toate cartierele oraşului. Deocamdată nu s-a stabilit cât va costa introducerea iluminatului stradal "eco", dar urmează ca o firmă să facă o studiu prin care să afle detalii despre bugetul necesar. Autorităţile vor cere apoi ca finanţarea să fie asigurată din fonduri europene
"În perioada de programare 2014-2020 prin programul operaţional regional vor exista bani dedicaţi pentru acest tip de lucrări. Aşteptăm apariţia versiunii finale şi a ghidurilor de finanţare", susţine Marius Moş, directorul Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Oradea.
Autorităţile orădene susţin că noul sistem de iluminare va duce la înjumătăţirea facturii de electricitate, care este în acest moment de 9 milioane de lei pe an.
Redactor: Bogdan Costea
Editor web: Adrian Laboş