Satul în care autoritățile au oprit iluminatul stradal pentru a salva o specie rară de păsări

Data actualizării: Data publicării:
Pasăre petrel în timpul zborului
Cele 6.000 de perechi de păsări petrel sosesc în Punakaiki în luna martie, eveniment pe care localnicii îl sărbătoresc printr-un festival. Foto: Profimedia Images

În încercarea de a salva a specie rară de păsări, un sat din Noua Zeelandă pune în aplicare o strategie inovatoare: își oprește luminile stradale din cauza cărora păsările se lovesc de asfalt. Cel mai probabil ele confundă luminile cu peștii bioluminescenți cu care se hrănesc, informează The Guardian.

Păsările petrel din Westland sunt păsări maronii-negricioase, cu ciocuri de fildeș, ce se reproduc doar de-a lungul unei întinderi de aproximativ 8 km de pădure de coastă, lângă Punakaiki. Cele 6.000 de perechi de păsări petrel sosesc din America de Sud în fiecare martie, eveniment pe care localnicii îl sărbătoresc printr-un festival.

Puii de petrel se nasc în vizuini săpate în dealuri și ies la suprafață în căutare de hrană, în pregătirea pentru lunga călătorie înapoi în America de Sud. Din nefericire, unii dintre aceștia, despre care se crede că sunt dezorientați din cauza luminilor stradale, se prăbușesc pe drum, unde sunt adesea loviți de mașini sau mâncați de prădători.

Observatorii locali care se ocupă cu studiul păsărilor cred că problema a fost înrăutățită de introducerea luminilor LED alb-albastru în oraș anul trecut.

Astfel, pentru a salva puii de petrel autoritatea de transport a acceptat o întrerupere a luminii stradale pe timpul nopții, cu 15 faruri stinse, de-a lungul a 3,4 km de autostradă.

Departamentul pentru Conservare (DoC), agenția responsabilă de viața sălbatică din zonă, a raportat că doar zece păsări petrel s-au prăbușit pe străzile din Punakaiki în acest an, comparativ cu 15-25 din anii anteriori. Cu toate acestea, au fost raportate incidente similare, dar în număr mult mai mare, în Greymouth, cel mai mare oraș de pe coasta de vest, unde, de asemenea, anul trecut au fost introduse lumini stradale cu LED albastru.

Acum, autoritățile din Greymouth se gândesc dacă să oprească iluminatul stradal sau dacă să schimbe culoarea becurilor, de la albastru la portocaliu, pentru a evita ca păsările marine să fie derutate de acestea.

Pentru că unii localnici din Punakaiki erau îngrijorați de pericolul pe care îl prezintă mersul în timpul nopții fără lumină stradală, autoritățile i-au sfătuit să poarte cu ei o torță slabă, iar majoritatea oamenilor au înțeles și au sprijinit mișcarea.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Mariah Carey are doi copii de 13 ani. Cum arată acum gemenii artistei
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Calin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei