Oradea are cele mai bune servicii de transport din țară. O susține un studiu realizat de o platformă de imobiliare, în cadrul căruia au fost chestionați mii de români din toate orașele mari ale României. Plasarea orașului în fruntea acestui top este explicată prin faptul că orădenii beneficiază de tramvaie noi sau recondiționate în atelierele proprii, de posibilitatea de achiziție online a biletelor, dar și de punctualitatea mijloacelor de transport.
Potrivit analizei realizate de platforma de imobiliare storia.ro, Oradea, Brașovul și Cluj Napoca au fost declarate orașele care stau cel mai bine în ceea ce privește transportul în comun.
Locuitorii reședinței Bihorului apreciază rapiditatea, comoditatea și punctualitatea mijloacelor de transport.
"Aștept maximum 5 minute după un tramvai sau un autobuz și foarte rapid pot să ajung într-un colț al orașului unde vreau."
Administrația locală a investit sume importante în transportul în comun din Oradea. Au fost achiziționate zece tramvaie de ultima generație, cele vechi sunt recondiționate în depoul propriu, iar în acest an vor fi cumpărate din Germania 10 garnituri second-hand, sub prețul de pe piață.
"Sunt dotate și cu recuperatoare de energie. Prețul pe care ni l-am propus este de circa 35.000 de euro pe un tramvai", a precizat Viorel Pop, directorul OTL.
Societatea orădeană de transport în comun a oferit și câteva premiere naționale, spune fostul director Istvan Csuzi, ajuns manager al trasnportului public din Abu Dhabi.
"Am fost primii poate în țară care am introdus sistemul de informare al călătorilor în timp real prin GPS, între primele trei orașe am fost unde s-a introdus e-ticketing-ul."
"În lunile de vară prin oraș circulă și un tramvai de epocă, adus din Viena. Garnitura are două vagoane, vatmanii și controlorii au îmbrăcăminte specială, iar în interiorul tramvaiului călătorii pot admira fotografii vechi cu orașul din urmă cu mai bine de 70 de ani", a relatat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.
Din primăvara anului viitor vor începe lucrările de extindere cu 7 kilometri a liniei de tramvai între cartierele Ioșia și Cantemir.
"Este un proiect de aproximativ 53 de milioane de lei, care ar urma să se implementeze în două etape și să se realizeze bineînțeles cu sprijinul fondurilor europene", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
În ultimul deceniu în Oradea au fost introduse 8 linii de autobuze urbane, cinci metropolitane și o linie peste graniță, până în Ungaria.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş