Un oraș din România este campion la atragerea de fonduri europene

Data actualizării: Data publicării:
Oradea
Foto: Shutterstock

Oradea este oraşul din România care a atras cei mai mulţi bani pentru proiecte europene în perioada 2012-2016. O confirmă datele SMIS, un sistem informatic care permite monitorizarea proiectelor finanțate din fonduri europene. Potrivit acestuia, Europa a contribuit cu peste 423 de milioane de lei la proiectele municipiului bihorean. Adică mai bine de 60% din bugetul eligibil.

Conform unui raport întocmit de SMIS, din 2012 până acum Oradea a avut 37 de proiecte, al căror buget eligibil a fost de 696 de milioane de lei. Din această sumă, 423 de milioane au fost plătiţi prin fonduri europene.

"Am încercat să accesăm fonduri pe toate liniile acolo unde au fost identificate nevoi ale oraşului", a precizat Marius Moş, directorul Direcţiei Management Proiecte din Primăria Oradea.

Banii obţinuţi din fonduri europene au fost investiţi în mai multe proiecte locale.

"Aş enumera, dintre cele mai mari şi mai importante, cel pe postmediu privind noua centrală termică şi reţelele de termoficare. Aş enumera Cetatea Oradea, drumuri, pasaje, spitale, centre sociale", spune Marius Moş.

"Un proiect important pentru Municipiul Oradea a fost construirea a două pasaje peste centura oraşului în două puncte aglomerate. Proiectul total a costat 50 de milioane de lei. Din această sumă, 32 de milioane au venit prin fonduri europene", a detaliat Bianca Firezar, reporter Digi 24 Oradea.

Şi unele lăcaşuri de cult, considerate clădiri de patrimoniu, au fost amenajate cu bani europeni.

Dacă la valoarea sumelor atrase din fonduri europene Oradea este fruntaşă, la capitolul rată de absorţie este depăşită de Baia Mare. Reşedinţa Maramureşului a primit 75% din cei 98 de milioane de lei solicitaţi Uniunii Europene.

Cu ajutorul banilor europeni, autoritățile din Baia Mare au modernizat mai multe străzi, şcoli şi instituții de cultură, rețeaua de apă și canal sau pe cea de transport în comun.

"Una dintre cele mai importante investiții din fonduri europene este Piața Cetății, cu al ei impunător Turn Ștefan. Reabilitarea zonei a durat 3 ani, a costat peste 13 milioane de lei și a fost inaugurată în toamna anului 2015", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

85% din banii necesari refacerii pieţei au venit de la Uniunea Europeană.

Reporteri: Bianca Firezar, Izabela Jurasko
Operatori: Florin Lucuţa, Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri