Chiar dacă regizorii autohtoni vin în Bihor ca să-și filmeze ori să își prezinte în premieră filmele, Oradea nu le poate oferi decât un singur cinematograf multiplex. Dacă până la Revoluție în oraș au funcționat 8 săli de proiecție, acum majoritatea clădirilor sunt într-o stare avansată de degradare. Autoritățile încearcă să salveze două dintre ele, însă doar pentru cinematograful Transilvania există, momentan, finanțare.
Libertatea, Transilvania, Crișana - sunt doar câteva din cele opt cinematografe în care, până în anii '90, orădenii urmăreau pelicule autohtone sau hollywoodiene. Una dintre cele mai cunoscute săli de proiecție ale Oradei a fost Patria (foto sus), de care localnicii își aduc aminte cu nostalgie.
„- Mergeați pe vremuri la cinematograful Patria?
- Da, la oricare film, erau filme bune, mai ales cele românești."
La începutul anilor '90 cinematograful Patria a fost privatizat. Fosta sală de proiecție se află acum în șantier și urmează să fie transformată în spațiu comercial. Și celelalte săli dedicate marelui ecran s-au închis rând pe rând.
"- Erau filme bune...
- Și cum vi se pare acum, câ nu avem cinematografe în oraș?
- Acum e doar televizorul pentru noi, altceva nimic."
În orașul cu 200.000 de locuitori funcționează un singur cinematograf în interiorul unui mall. Și e profitabil, spun proprietarii, care iau în calcul creșterea numărului de săli.
„În momentul de față, Cinema Pallace deține 6 săli cu un total de 685 de locuri. Se urmărește dezvoltarea, urmează să vedem ceea ce cere piața", susține Șerban Pantea, reprezentant al multiplexului.
Lipsa sălilor de cinema din Oradea a fost observată și de Tudor Giurgiu, producătorul filmului "Moromeții 2", pelicul care a avut premiera națională la Oradea, în sala mare a Teatrului Regina Maria: „Oradea e un oraș de care mă leagă foarte multe, îmi e foarte drag și îmi pare rău că nu există o sală de cinematograf. De asta am venit aici la Oradea, să promovăm ideea că sunt filme românești bune sunt actori mari și sper ca în câțiva ani să facem și o proiecție într-un cinematograf adevărat în Oradea."
Administrația locală are în plan reabilitarea a două foste săli de proiecție. Dacă pentru refacerea cinematografului Libertatea sunt căutate încă surse de finanțare, lucrările la cinema Transilvania au început în 2015, fără a fi însă terminate.
„Dorim ca aici la cinematograful Transilvania să avem o sală multifuncțională atât pentru piese de teatru, proiecții de filme sau alte spectacole care pot fi realizate aici după redeschiderea cinematografului", a detaliat Anca Grama, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea.
Lipsa cinematografelor e o problemă cu care se confruntă majoritatea orașelor mari din țară. Dacă până în 1990 RADEF deţinea 600 de săli de cinema, doar 12 mai sunt acum în funcțiune.
Reporter: Andrada Rește
Operator: Gabor Szilagyi