Pasionații au adus la expoziție 40 de garnituri, 10 gări, dintre care două mai mari, halte, viaducte și poduri construite în cel mai mic detaliu pe o machetă. Distanțele, clădirile, dar și trenurile au fost micșorate la o scară de 1 la 87.
La expoziție au venit și membrii unui club feroviar din Veszprem, Ungaria, cu mai multe trenuri în miniatură.
"În Ungaria e un interes destul de mare pentru astfel de machete. Astfel de evenimente se organizează în mai multe orașe", spune Istvan Letenyei, președintele clubului feroviar din Veszprem.
Organizatorii recunosc că pasiunea pentru trenuri este costisitoare pentru că garniturile în miniatură nu sunt deloc ieftine.
"O locomotivă așa, mai de calitate, pornește de la 200-300 de euro, dar pentru pasionat este doar un detaliu", este de părere Mircea Ursu, membru al clubului feroviar Crișana din Oradea.
"Avem meserii diferite, sunt medici, sunt profesori, sunt ingineri, sunt simpli muncitori. Noi ne-am găsit această pasiune din dorința de a elimina stresul, de a găsi o formă de relaxare", explică Vasile Coste, președintele clubului feroviar Crișana din Oradea.
Este prima expoziție de acest gen organizată la Oradea. Pasionații spun că trenulețele lor au ajuns celebre în străinătate, unde interesul pentru astfel de machete este mult mai mare.
reporter: Edina Szomoru
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş