Praf, zgomot și muncă fizică - sunt condițiile în care încă lucrează 440 de angajați ai CET Oradea. Manipulanții de cărbune au nevoie de măști ca să poată respira. La acestea se adaugă pericolul reprezentat de instalațiile gigantice vechi, ce au ajuns să se defecteze săptămânal şi au nevoie de reparații foarte dese.
Daniel Francisc, directorul tehnic al Electrocentrale Oradea: "În acest an se împlinesc 50 de ani de la punerea în funcție. Sunt instalaţii uzate fizic şi moral, ceea ce duce la intervenții dese."
Centrala consumă anual un milion de tone de cărbune, iar fumul rezultat în urma arderii este răspândit peste oraş. Deși acum 50 de ani a fost concepută să dezvolte o cantitate impresionată de energie, CET Oradea nu mai este decât o umbră a ce a fost în 1966.
Daniel Francisc, directorul tehnic al Electrocentrale Oradea: "Puterea instalată și în acest moment este de 195 de megawați. Azi funcționăm undeva la 65 de megawați pe perioada de iarnă, când avem consum de energie termică, respectiv se reduce la 15 megawați pe perioadă de vară."
Trecerea de la vechiul la noul CET este un adevărat salt în timp. De la vagoneți cu cărbune și un aer irespirabil, se trece la panouri de comandă cu leduri și utilaje de ultimă generație. Componenta principală a noului sistem este turbina, un motor folosit și la avioane. Totul într-o curățenie de farmacie.
"Turbina și generatorul produc energie electrică care va fi livrată în rețea, la capacitate maximă 46 de megawaţi electrici. Gazele de ardere care ies din turbină - energia care mai este conținută în ele este recuperată", explică Liviu Vereha, șef de șantier.
Această energie este practic cea care va încălzi apa și caloriferele orădenilor legați la sistemul centralizat de încălzire. Diferența dintre vechea și noua centrală este evidentă și la suprafețele pe care le ocupa: cea veche - 24 de hectare, cea nouă - doar două hectare.
Orădenii se bucură că scapă de poluare, dar se tem și de facturi mai mari.
"O să fie foarte benefic, pentru că CET-ul vechi poluează pe o rază de 50 de kilometri."
"Tot așa vor fi facturile la fel de mari, de nu ne avantajează pe gaz."
Noua centrală pe gaz este o investiție cu fonduri europene în valoare de aproape 80 de milioane de euro. Ea ar trebui să fie funcțională începând cu luna aprilie a acestui an.
Reporter: Bogdan Costea Operator: Constantin Gheorghiță