11 fotoreporteri și jurnaliști orădeni sunt autorii unor fotografii ce alcătuiesc o expoziție inedită deschisă la o galerie din oraș. Fie că sunt instantanee surprinse în timpul unor evenimente politice sau sociale, la concerte ori spectacole, imaginile sunt dovada că povești deosebite pot fi spuse printr-o singură fotografie. Expoziția dedicată fotoreporterilor bihoreni este manifestarea care deschide anul fotografic în județ.
Cei 11 fotoreporteri și jurnaliști lucrează în cadrul a patru publicații din Oradea și își expun fotografiile la galeria Euro Foto Art.
"Îmi place întotdeauna ca fotografiile mele să spună povești, indiferent dacă sunt fotografii de eveniment sau dacă sunt de cultură. Fiecare poate înțelege la rândul lui atunci când privește o fotografie, poate vedea povestea personală scrisă în alt mod", spune Remus Toderici, fotoreporter.
"Este casa în care am copilărit în fapt, chiar înainte să fie dărâmată, pentru că bunica a construit o altă locuință. Dacă nu aș fi imortalizat-o aș fi pierit ca să spun așa dintre casele vechi ale Maramureșului. Am simțit că trebuie să o păstrez", a explicat Crina Dobocan, jurnalist.
Expoziția a fost organizată la inițiativa unui nume cunoscut în fotografia orădeană, Istvan Toth. Acesta și-a propus să organizeze în oraș și un club al fotoreporterilor.
"Am vrut să recompensăm colaborarea cu fotoreporterii care în permanență vin și la manifestările noastre, dar adevăratul motiv a fost ca să-i aducem pe ei în prim plan; azi, sărbătoriții au fost fotoreporterii din Bihor."
Camelia Bușu, redactor-șef Jurnalul Bihorean: "Ne bucurăm că domnul Toth a avut acestă inițiativă, pentru că pun în valoare imagini care trec neobservate în ziar, dar aici rămân și pot fi admirate! Înseamnă mai mult și pentru munca fotoreporterilor."
Expoziția dedicată fotoreporterilor bihoreni face parte din manifestările Festivalului internațional Carol Pop de Szathmar, care se desfășoară până în 10 februarie.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță