Ariile de operă au răsunat în catedrala greco-catolică din Oradea, care și-a deschis porțile pentru o reprezentație cu 150 de artiști. Sub bagheta lui Victor Dumănescu, aceştia au prezentat lucrarea Requiem-Parastas a lui Marțian Negrea.
"A fost grozav, nemaipomenit, mai ales că a fost înaintea Floriilor și am întâmpinat atât de frumos cu un recviem atât de extraordinar."
"A fost de bun augur sosirea acestor artiști din Cluj-Napoca, ne-a umplut sufletul de bucurie."
Soliști au fost soprana Irina Săndulescu Bălan, mezzosoprana Iulia Merca, tenorul Sergiu Coltan și baritonul Florin Estefan. Concertul a fost prezentat în urmă cu câteva săptămâni şi în Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Alexandra Hordoan, artist liric al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca: "A fost un eveniment inedit, deoarece, după cum știți, în bisericile ortodoxe nu se prea obișnuiește să se cânte cu instrumente decât în cazuri excepționale."
Florin Estefan, directorul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca: "Emoția ce o simți în lăcașul de cult, în casa Domnului, e complet diferită față de simți în teatru. Acesta e locul acestor lucrări."
Iulia Merca, solistă a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca: "Marțian Negrea a luat aceste teme din cadru religios și le-a transformat prin procedee clasice, a muzicii clasice; cred că ăsta e locul perfect pentru asemenea muzică."
Concertul a fost susținut la invitația Episcopiei Greco-Catolice din Oradea.
"Zice sfântul Augustin: "qui canta bis pregat" - "Cine cântă, se roagă de două ori". Fiind o lucrare cu specific de biserică, Requiemul, Parastasul, este normal că în această zi se potrivește e o rugăciune a artiștilor, a noastră, a tuturor", a spus PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
La eveniment au luat parte atât episcopul greco catolic Virgil Bercea, cât şi cel ortodox Sofronie Drincec.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi