Platforma pusă la dispoziţie în cadrul evenimentului Cariere în Alb poate fi accesată gratuit şi este structurată la fel ca o bursă clasică de locuri de muncă. Companii din toată lumea au pregătit standuri virtuale unde pot fi găsite informații generale, locurile de muncă disponibile și detalii utile celor care vor să lucreze peste hotare.
"Cele mai vizate specializări sunt de doctori specialişti şi rezidenţi, asistenţi medicali, îngrijitori, fizioterapeuţi, personal auxiliar. Cel mai important e că-i invităm să discute cu recrutorii, în sesiunea de chat, au posibilitatea şi unui chat privat", explică Lăcrămioara Timofciuc, manager de marketing.
Tocmai acest amănunt l-a atras pe Cătălin Farcaş. Încă student la Radiologie şi Imagistică, tânărul vrea să profite de târgul virtual ca să afle cerinţele angajatorilor şi salariile oferite. Asta în condiţiile în care în străinătate un tehnician radiolog câştigă de patru ori mai mult decât în România.
"Putem chiar să vorbim pe un chat privat cu angajatorii, să-i cunoaştem mai bine, să ne ofere mai multe informaţii şi să ne cunoască şi ei mai bine. Condiţiile de muncă sunt mult mai bune."
Că este aşa o confirmă Carmen Lonhardt, care lucrează ca asistentă medicală la o clinică privată din Germania. Tânăra are un salariu foarte bun, iar alături de ea, în sistemul medical nemţesc şi-au găsit locul trei fraţi de-ai ei.
"Statul german m-a ajutat foarte mult să mă integrez. În primul rând mi-a finanţat cursul de limbă, apoi chiria, bani de buzunar şi bani pentru întreţinere", spune tânăra.
Doar în decursul anului trecut, 215 medici şi asistenţi medicali din Bihor au solicitat certificatele de conformitate care le dau posibilitatea să lucreze în altă ţară. Alte peste 100 de cadre medicale au depus cereri în acest an, ceea ce duce la diminuarea numărului de specialişti în spitalele din judeţ.
Până în prezent, 25 de clinici, azile şi spitale din Europa şi-au confirmat prezența pe platforma Careers in White, unde vor fi disponibile peste 600 de locuri de muncă. Târgul virtual se află la cea de-a şasea ediţie şi poate fi vizitat non-stop, din această noapte până pe 5 iulie, de pe orice fel de dispozitiv conectat la internet. Anul trecut platforma a înregistrat 18 mii de vizitatori unici; jumătate dintre ei au fost români.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi