Specialiştii au constatat că pierderile pe magistralele 1 şi 3, care alimentează cu apă caldă cartierul Rogerius, au ajuns la 40%. Vina pentru această situaţie o poartă conductele învechite, care nu au mai fost schimbate din anii '70.
"Au o vechime de 43, respectiv 41 de ani aceste două magistrale, lungimea reabilitată va fi de 17,5 kilometri. În special, pe magistrala unu avem probleme cu avariile şi neetanşeităţile", spune Daniel Ţigan, directorul de termoficare al Electocentrale Oradea
Din acest motiv, autorităţile locale au decis să acceseze 11 milioane de euro din fonduri europene ca să schimbe magistralele de apă caldă. O dată cu aprobarea proiectului, muncitorii vor deschide cel mai mare şantier din ultimii ani din Oradea, ce va cuprinde 20 de străzi.
Cea mai mare stradă din oraş care va fi afectată de lucrări este bulevardul Dacia, singurul sens de ieşire din ţară înspre Ungaria. Şoferii trebuie să se înarmeze cu multă răbdare pentru că se va circula pe un singur sens, la fel şi oamenii din zonă care vor rămâne fără apă caldă.
În total, aproape 70 de mii de localnici vor avea parte de duşuri reci în următoarele trei luni de vară. Orădenii sunt dispuşi să facă acest sacrificiu, cu o condiţie:
"Dacă se face o lucrare de calitate şi este în folosul nostru merită să riscăm, dar după aia să nu mai avem probleme, că la ora actuală stai cinci minute până îţi vine apa caldă", spune un locatar.
Benefic ar fi, spun autorităţile, şi ca lucrările să înceapă cât mai rapid. Acest lucru este pus în pericol de contestaţiile pe care patru firme înscrise la licitaţia pentru lucrări le-au depus împotriva câştigătorului.
"În 20 de zile Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor va da o soluţie, iar această soluţie urmează a fi sau nu atacată cu plângere la Curtea de Apel de cei nemulţumiţi", spune Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
În cazul în care contestaţiile sunt admise, licitaţia va fi reluată. Asta înseamnă că şantierul se va deschide abia în toamnă, iar orădenii riscă să rămână fără apă caldă şi în timpul iernii. Oricare ar fi situaţia, cei afectaţi de lipsa apei calde au o singură soluţie: ştrandurile din oraş.