Nemulțumirea a fost starea celor mai mulți dintre elevii ultimei clase de gimnaziu când au văzut listele cu rezultate la simularea evaluării naționale. Matematica a rămas "inamicul numărul 1", dar copiii și profesorii spun că a mai rămas timp să găsească soluții.
"O să încerc să recuperez să fac mai multe exerciții de geometrie."
"Am greșit o formulă și acolo mai trebuie să recuperez. Să le învăț mai bine formulele de calcul."
"Timp este suficient. Nu se pot face minuni, dar un punct, două se pot recupera. Condiția e să muncească și să facă tot ce li se cere la școală", consideră Corina Nicoară, profesoară de matematică.
Directorii de școli au luat deja măsuri: au intensificat pregătirile din cadrul orelor suplimentare, au organizat întâlniri cu părinții, profesorii și elevii și au anunțat o nouă simulare. "La nivelul școlii vom avea o nouă simulare în data de 4 și 5 mai. Vom compara rezultatele. Eu sunt convins că vor fi mult mai bune", este de părere Florian Hava, directorul Școlii "Dacia" din Oradea.
În timp ce colegii lor trebuie să recupereze materia pierdută, Radu și Raluca nu trebuie decât să se mențină. Elevi la colegiul orădean "Emanuil Gojdu", cei doi au primit nota 10 la matematică.
"Proba a fost accesibilă pentru toți elevii, în opinia mea, pentru că au fost și subiecte care se puteau rezolva chiar ușor", spune Radu Palaghianu. "Pe mine m-a pasionat de când eram mică matematica și întotdeauna mi-a fost ușor să gândesc problemele și să văd rezolvarea lor", îl completează Raluca Rusu.
În urma rezultatelor de la simularea evaluării naționale, Bihorul s-a situat pe locul patru în țară. 61,8% dintre elevi au luat note de trecere.
"La limba și literatura română am avut un procent de promovabilitate de 65%, la matematică 32% iar la limba și literatura maternă 82%", a detaliat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.
Anul trecut doar 47% dintre elevii de clasa a opta din Bihor au obținut media peste 5.
Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboș