O bihoreancă stabilită în America este unul din cei 170 de Campioni mondiali ai Schimbării. Adina Achim a primit acest titlu din partea UN Women, o organizaţie globală cu sediul în New York care luptă pentru eliminarea discriminării femeilor. Românca a fost aleasă din cele peste patru mii de persoane din toată lumea care au încercat să devină Campioni ai Schimbării.
Plecată acum aproape 20 de ani la studii, în străinătate, Adina Achim a urmărit cu atenţie activitatea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Chiar a lucrat la proiecte care au avut ca obiectiv apărarea drepturilor omului şi promovarea progresului social. Aşa s-a înscris la competiţia lansată de UN-Women, o organizaţie afiliată ONU care desfăşoară programe referitoare la eliminarea discriminării şi lupta pentru drepturile femeilor. Aceasta căuta tineri cu idei originale care să promoveze iniţiativele sale şi să devină Campion al Schimbării.
"Aş zice că în primul rând trebuie să ai un CV puternic, experienţă în jurnalism şi în relaţii publice este un avantaj clar, după care în momentul în care ajungi în faza de competiţie ţi se evaluează cunoştinţeţe, angajamentul şi interesul faţă de această entitate şi faţă de promovarea drepturilor omului", susţine Adina Achim.
Ca să fie sigură că va deveni Campion al Schimbării, Adina s-a înscris în două grupuri de lucru. Timp de o lună, organizatorii i-au verificat cunoştinţele, dedicaţia şi caracterul.
"Am fost în echipa de business development în care am făcut muncă de cercetare şi am căutat în Statele Unite, în România şi în Orientul Mijlociu, organizaţii neguvernamentale şi instituţii care se ocupă de promovarea drepturilor femeilor şi care ar putea deveni posibile membre UN Women."
La final, din cei peste patru mii de concurenţi din toată lumea, au fost aleşi 170 de Campioni ai Schimbării. Printre ei, şi bihoreanca stabilită acum în Statele Unite.
"M-am bucurat foarte mult, mi s-a părut că este o oportunitate incredibilă pentru mine şi sunt încântată că pot reprezenta România şi pot să ofer o şansă ONG-urilor să devină membre Empower Women", spune Adina.
În noua sa calitate, tânăra are rolul de-a identifica şi a încheia protocoale cu organizaţiile non-guvernamentale şi asociaţiile de femei care reprezintă şi apără drepturile acestora.
"Se lucrează cu un personal foarte bine pregătit, anumite organizaţii pot să primească ajutor tehnologic, ajutor tehnic de know-how şi bineînţeles, ajutor financiar, pe lângă deschiderea internaţională la o piaţă globală."
Sosită în România pentru o scurtă perioada, tânăra caută acum organizaţii neguvernamentale care ar putea să devină membre a organizaţiei UN Women.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi