Dorina Gligan a început să confecționeze și să decoreze lumânări în urmă cu trei ani. Atunci a văzut pe internet un clip care a inspirat-o. Lumânările pe care le realizează sunt produse manual, nu curg, nu se topesc și se deteriorează mai greu. Rezistența lor se datorează parafinei și stearinei de calitate, care sunt speciale pentru producerea lumânărilor decorative.
"Am nevoie de parafină, de stearină, de fitil și de forme. încălzesc stearina și parafina într-un bol și pe urmă le torn în forme. când s-au întărit, peste 3-4 ore, le scot și le decorez", explică Dorina Gligan întreg procesul.
După ce lumânările au fost confecționate, urmează decorarea lor cu tehnica șervețelului.
"După ce lumânarea s-a răcit, o iau, o aduc la masa de lucru, pun lipiciul pe lumânare, pe urmă lipesc șervețelul și când un pic s-a uscat - trebuie să las vreo 2-3 minute să se usuce lipiciul - aplic un lac lucios, ca să lucească lumânarea și mai durează cam o oră și lumânarea este gata"
Dorina spune că nu este o pasiune costitisitoare, dar necesită atenție și răbdare. Tot mai multe persoane folosesc lumânări decorative pentru a-și înfrumuseța casa și birourile. Pentru Dorina cea mai mare provocare a fost atunci când a primit o comandă pentru o nuntă.
Lumânările pe care le confecționează le vinde prietenilor, cunoștințelor, dar face și cadouri.
Preferatele Dorinei sunt lumânările în nucă de cocos, pe care le vinde cu 15 lei. Tot atât costă și o lumânare decorată în tehnica șervețelului. De sărbători, 2 lumânări pot fi cumpărate cu 25 de lei.
Reporter: Simona Rusu
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş