Gândit pentru a-i încuraja pe elevi că mănânce fructe proaspete, programul "Mere în școli" a fost lansat în 2009, dar în fiecare an a întâmpinat mari probleme. Cel mai recent, licitațiile eșuate au făcut ca elevii de gimnaziu să nu mai primească mere din luna iunie a anului trecut.
Guvernul a hotărât reluarea programului şi a alocat în acest sens peste 65 de milioane de lei, din care aproape 90 de procente sunt suportate de Uniunea Europeană. Cu aceşti bani, însă, pot fi cumpărate prea puţine mere în comparație cu numărul elevilor beneficiari.
"Într-un an un elev vine la școală timp de 175 de zile. Doar în 88 dintre acestea merele vor ajunge în unitățile de învățământ începând cu următorul an școlar. Rămâne de văzut dacă elevii vor primi un măr la două zile sau o jumătate de fruct în fiecare zi", spune Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.
"Destul de puțin având în vedere că ziua de școală și cursurile sunt foarte lungi."
"Când venim la școală ne trebuie energie pentru a putea învăța și să mâncăm doar o jumătate de măr este destul de puțin."
"De anul trecut nu s-au mai primit mere în școală. Copiii sunt în perioada de creștere și au nevoie de energie iar un stil de viață sănătos presupune și consumul de fructe. Sigur că ar fi necesară o cantitate mult mai mare de fructe pe zi", susţine Diana Curilă, profesor de matematică la școala Dacia din Oradea.
De aceeași părere sunt și medicii, care spun că merele autohtone sunt cele mai potrivite, dacă sunt consumate într-o cantitate:
"Între 300 și 500 de grame de fructe pe zi. Noi recomandăm fructele din zona noastră geografică și nu cele deshidratate sau blocate în glucoză cum sunt bananele sau strugurii", a explicat dr. Amorin Popa, medic nutriționist.
În Bihor, peste 50 de mii de elevi ciclul primar şi cel gimnazial ar urma să beneficieze de merele promise de autorități. Inițiatorii cred că acest proiect îi va stimula pe producători și în același timp îi va convinge pe tineri să mânânce sănătos.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves