"- Ce vă aduceți aminte despre viața și activitatea sa literară?
- Este un poet!
- Da.
- Un publicist! Prozator!"
Așa începe o oră de literatură la şcoala din localitatea maghiară Micherechi. La catedră se află Mihaela, o profesoară care a venit în Ungaria după ce şi-a pierdut locul de muncă din Bihor. A aflat că autorităţile din ţara vecină au cerut ca limba română să fie predată la Micherechi de un vorbitor nativ.
"Ce bine ar fi dacă ar fi un profesor misionar venit din România să ne ajute la predarea la școală în limba română", şi-a dorit Ana Sarkozi, directoarea școlii din Micherechi.
Aşa că profesoara Mihaela Baicu s-a înscris la concurs şi a obţinut postul într-una dintre cele mai mari comunităţi de români din Ungaria: "Nu aveam cunoștință deloc despre această comunitate de români din Ungaria. Am fost de acord, după ce am văzut ce se întâmplă aici, să încep acest loc de muncă."
Copiii au primit-o cu braţele deschise: "M-am bucurat foarte mult că am auzit o persoană care vorbește atât de frumos limba română și corect."
"Facem foarte multă conversație împreună și, deoarece eu nu cunosc limba maghiară, sunt elevii oarecum forțați să răspundă în română înapoi. Le dă posibilitatea să-și îmbogăţească foarte mult vocabularul", spune dascălul din Bihor.
Alături de Mihaela, în Micherechi a ajuns o altă bihoreancă. Simina Gherţa s-a angajat ca educatoare la grădinița din localitate.
"La început am crezut că una din condiții a fost să știi maghiara, dar am aflat că, de fapt, una din condiții era să nu știi maghiara, tocmai în ideea în care ai fi tentată să-ți ușurezi munca", spune educatoarea.
"Și pe noi ne silește să vorbim limba literară, deci e bine și pentru copii, și pentru noi", consideră Angelica Pușcaș, directoarea grădiniței din Micherechi.
Cele două cadre didactice sunt plătite de statul român. În timpul săptămânii, locuiesc în Micherechi, unde şcoala le asigură cazare şi masă. La sfârșit de săptămână se reîntorc în țară.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş