Odată cu asfințitul soarelui peste comuna Călinești Oaș din Satu Mare se lasă întunericul. De 10 zile, iuminatul public a fost oprit, din cauza datoriilor acumulate la facturile de curent.
"Nu ai curajul să ieși afară din casă, că nu știi ce se întâmplă", spune un localnic.
Problemele în comuna Călineşti Oaş au început în urmă cu un an, după ce un proiect de infrastructură cu fonduri europene, în valoare de 2 milioane de euro, a fost declarat neeligibil de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurala şi Pescuit. Angajaţii agenţiei au spus atunci că investiţia nu respectat termenii contractuali şi a obligat autorităţile locale să dea banii înapoi.
"Banii s-au dat, drumul e făcut, acolo au fost specialiști, diriginți de șantier, primarul nu are cum fi vinovat pentru asta", consideră Gheorghe Copil, primarul comunei Călinești Oaș.
"Se va ajunge la insolvență; din buget nu putem plăti 9 milioane de lei", atrage atenţia Dinu Birtoc, viceprimar al comunei Călinești Oaș.
Pentru a recupera paguba, Curtea de Conturi a pus poprire pe conturile primăriei. Primii afectaţi au fost funcţionarii, care nu și-au primit salariile pe luna aprilie. Primăria a cerut ajutor guvernamental pentru a ieşi din impas. Singura soluţia este însă un credit, plătit tot de cetăţenii comunei.
"Pot să se crediteze. Mai mult decât atât, am informat consiliul local și primăria și le-am cerut să facă demersuri în acest sens", susţine Cosmin Dorle, șeful serviciului juridic din Prefectura Satu Mare.
Consiliul Local al comunei Călineşti Oaş va dezbate săptămâna aceasta ideea organizării unui referendum în care cetăţenii să fie întrebaţi dacă sunt de acord cu contractarea unui împrumut. În cazul în care vor accepta, fiecare dintre cei 4800 de locuitori ai comunei va păti anual 219 lei, timp de 20 de ani, pentru a acoperi creditul.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță