În acest moment, salvatorii montani din Bihor au o singură posibilitate să se antreneze pentru situaţiile dificile de pe munte: o sală de escaladă, care imită într-o oarecare măsură relieful accidentat al versanţilor.
"Cred că e necesar de cât mai mulţi salvatori montani şi să fie şi mai bine pregătiţi să fie la curent cu ultimele tehnici de salvare", consideră Vlad Lascu, proprietarul unei săli de escaladă.
Soluţia vine din Elveţia, ţara cu unul dintre cele mai performante sisteme de salvare montană din Europa. Cu banii primiţi de la guvernul elveţian, în Bihor va fi construit un centru de pregătire unic în România. În total 290 de mii de franci elveţieni ar putea fi folosiţi pentru construirea unei baze de antremant pentru salvatori. Centrul se va adresa salvatorilor montani şi speologilor, atât cei atestaţi cât şi cei care aspiră la acest titlu.
"Cele 400 de ore de pregătire care se desfăşoară la nivelul serviciului judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor, înainte de ai trimite pe aspiranţi la şcoala naţională de salvamont, s-ar desfăşura în acest centru de formare", susţine Istvan Pinter, coordonatorul Salvamont-Salvaspeo Bihor.
Zona aleasă de autorităţi pentru acest centru de pregătire este Glăvoi-Padiş din Munţii Bihorului.
"Are atât pârtii de ski, zone stâncoase zone simple turistice cu trasee mai dificile şi uşoare. Baza de pregătire va fi dotată cu echipament tehnic de intervenţie atât vara cât şi iarna cât şi utilaj pentru pregătirea salvatorilor", spune Pinter.
De bază s-ar putea folosi şi medicii SMURD, solicitaţi din ce în ce mai des să ajungă în zone greu accesibile. Construcţia centrului va începe în acestă toamnă, iar termenul de finalizare este anul 2015.
reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă