Coloane de mașini care traversează orașul, acompaniate de un cor de claxoane stridente, Aceasta este situația pe care Poliția Locală vrea să o evite de acum înainte, după ce ani la rând a primit plângeri din partea orădenilor deranjați de alaiurile zgomotoase. Primul pas în acest sens este făcut chiar în momentul în care viitorii miri își depun actele la Serviciul de Stare Civilă. Aceștia primesc un bilet cu rol de atenționare.
„Poliția Locală este alături sufleteşte de dumeavoastră în acest moment de însemnătate aparte a familiei, fapt pentru care în numele locuitorilor oraşului Oradea, din imediata vecinătate a Primăriei şi din locuinţele dispuse pe dreapta şi stânga axului de mers, vă rugăm să vă manifestaţi bucuria în felul dvs. propriu, fiindcă există destule modalităţi, fără însă a perturba fonic liniştea cetăţenilor."
sursa: Poliția Locală Oradea
"Menționăm faptul că aceste obligații sunt prevăzute în codul rutier și se sancționează cu amenzi de la 300 la 700 de lei", atrage atenţia Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Oradea.
Însă tradiția e mai puternică decât teama de amenzi. Nici sâmbătă șoferii care au adus mirele, mireasa și nuntașii la Primărie nu au ținut cont de avertismentul Poliției Locale. Oamenii au folosit din plin claxoanele și spun că gestul este unul profund normal pentru o asemenea zi de sărbătoare.
"Este obiceiul românilor, este ceva normal, mie mi se pare normal."
"- Deci trebuie păstrat?
- Tradiția trebuie păstrată."
"Nunta e nuntă, circulația e circulație."
"- Pentru alai de nuntă să îi amendeze? Nu e ceva normal să facă asta.
- Să claxonăm în continuare?
- Da, bineînțeles."
În schimb, alții sunt împotriva acestui obicei.
"Pe stradă mă deranjează că e gălăgie prea mare, prea mult zgomot strică."
Chiar dacă încearcă încă din 2013 să îi facă pe nuntași să renunțe la claxoane, polițiștii locali din Oradea nu au dat până acum nici măcar o amendă.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță