Directorul Camerei Agricole din Bihor observă pe zi ce trece cum birourile instituţiei sunt tot mai goale. De aici până la blocarea activităţii mai este un singur pas, avertizează conducerea Camerei AGricole.
"Există diferite compartimente în care nu mai există personal. Avem compartimente unde nu mai avem nici o persoană, deci nu-şi mai poate desfăşura activitatea", spune Marius Ştefan, directorul Camerei Agricole Bihor
Pentru că nu şi-au primit banii din luna aprilie, 10 angajaţi din cei 25 nu mai vin la birou şi îşi caută de lucru în altă parte. Cei care încă mai lucrează au anunţat conducerea vor fi obligaţi să procedeze la fel dacă problemele financiare nu se vor rezolva.
"Trăiesc din salariul soţiei e prima dată când se întâmplă să fie fără salariu. În măsura în care problemele continuă, va trebui să plecăm în privat sau în altă instituţie", atenţionează Liviu Naste, consilier superior în cadrul Camerei Agricole Bihor.
"Se dă cu piciorul într-un mănunchi de oameni meseriaşi care prin conjunctura nefavorabilă a momentului au rămas pe baricade", crede Zoltan Szabo, şef birou în cadrul Camerei Agricole Bihor.
Situaţia de la Camera Agricolă Bihor a fost generată de reducerea cu mai mult de 60% a fondurilor pe care ministerul Agriculturii le-a trimis în acest an. La nivel naţional, camerele agricole judeţene sunt într-un proces de reorganizare, după adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care modifică legea de funcţionare a acestor instituţii. Conform noilor prevederi, camerele agricole devin organizaţii autonome, neguvernamentale, care au ca scop acordarea de consiliere pentru accesarea de fonduri europene.