"- Acesta e vândut?
- Cine pune banii jos, e vândut.
- Cât e kilogramul?
- 6,5 lei. Cu transport asigurat la nevoie."
În târgul din localitatea Sălard a fost agitaţie de dimineaţă. Sute de persoane au venit să cumpere un porc pe care să-l sacrifice de Crăciun.
"- Câţi porci aveţi, în acest moment, de vânzare?
- Circa 10, care sunt pregătiţi pentru sacrificat şi am diverse mărimi de vânzare. Între 80 şi 250 de kilograme.
- Câte e kilogramul, anul acesta, de porc în viu?
- În viu, cât de cât convenabil ar fi 7 lei", spune Nelu Lăzău, fermier.
Ca să nu rămână cu animalele nevândute, fermierii au fost dispuşi să lase din preţ.
În timp ce unii îndură frigul în târguri, alţii vând porci direct din gospodărie. Gheorghe Scorţe are aproape 50 de animale, printre care şi porci vietnamezi. Deşi carnea acestora are un conţinut scăzut de colesterol, bărbatul spune că nu au trecere.
"Porcii vietnamezi încă nu sunt căutaţi că nu au preţ, nu ştie încă lumea de ei aşa cum ştiu de aceştia albi. Dar ei sunt mai buni la gust, mai dulci, carnea este mai dulce."
Ca să-şi promoveze marfa, bărbatul a apelat inclusiv la ajutorul internetului.
Specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare îi sfătuiesc pe bihoreni să ducă la medicul veterinar o probă din carnea porcului sacrificat. Anul acesta, un kilogram de porc în viu costă între 6 lei şi 10 lei, în funcţie de rasă.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi