Curiozitate şi imaginaţie. Sunt două cuvinte care îl definesc pe Ştefan Grec, proprietarul uneia dintre cele mai interesante case-muzeu din România. Fost muncitor forestier, maramureşeanul s-a convins că atenţia oamenilor poate fi captată uşor la vederea unor obiecte despre care nu ştiu de la început că sunt lucrate din rădăcini de molid.
"Tot am văzut fel şi fel de rădăcini, tot felul de strâmbături, de formate. Şi am adunat astăzi una, mâine alta, poimâine alta, până am avut mai multe şi apoi le-am curăţat şi le-am băgat pe aici prin camerele astea. Am făcut un pic de expoziţie să mai vadă şi altă lume când vine", povesteşte Ştefan Grec.
40 de ani a bătut pădurile, timp în care a pus în desagă peste o sută de rădăcini cu forme bizare.
"Asta e un şarpe, asemănător cu un şarpe. În formă de... ca o viperă. Asta-i un crocodil, crocodil de Nil."
În două camere din casa situată la baza Pasului Prislop, la graniţa dintre judeţele Maramureş şi Suceava, a adunat şi obiecte din război, care reamintesc faptul că Borşa a fost linie de front în cele două mari conflagraţii mondiale.
O piesă valoroasă descoperită de Ştefan Grec în pădure este un vas din Epoca Bronzului ce va fi expus în muzeul care va fi inaugurat în localitatea Borşa.
"Este vorba de o ulcică, o ceşcuţă de fapt, de 10-12 cm din lut amestecat cu ceramică sfărmată şi arsă în cuptoare. Vechimea ei este cea importantă. Datează din epoca bronzului, deci are aproximativ 3.500 de ani", spune Tinuţa Grec, directoarea Bibliotecii Orăşeneşti din Borşa.
Printre exponatele de suflet ale maramureşanului sunt şi câteva obiecte folosite de muncitorii forestieri.
"Am adunat, uitaţi şi căştile alea de protecţie a muncii. Piesele sunt care sunt şi mai vechi, de exemplu sunt nişte ţapine care sunt de pe timpul turcilor", susţine Ştefan Grec.
Fascinat de muzeul din casă este şi Ghiţă Olteanu, un ghid turistic care l-a ajutat să-şi completeze colecţia. "De fiecare dată dacă întâlneam o piesă deosebită sau ceva care credeam noi că este interesant veneam la domnul, care ne dădea ceaiuri, biscuiţi pentru piesele pe care noi le ofeream."
Muzeul Rădăcinilor este deschis gratuit pentru toţi cei care vor să ia parte la o lecţie de istorie şi de viaţă.
Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa