În spațiul în care a fost amenajat Muzeul Pâinii a funcționat mai bine de 300 de ani brutăria cetății. Clădirea a fost ridicată după cucerirea fortăreţei de către austrieci, în 1692.
"Prioritatea pentru ei a fost construcţia brutăriei, edificiu, cu care ei rezolvau necesarul de pâine pentru cei 2.000 de soldaţi care erau cazarmaţi aici, în cetate. Pe vremea comuniştilor, ea a fost modernizată: cuptoarele au trecut de pe combustibil lemnos, pe injectoare de motorină", spune Augustin Țărău, muzeograf al Muzeului Cetății și al orașului Oradea.
Vasile Gligan îşi aminteşte, cu nostalgie, vremurile în care era angajat al vechii brutării. "Era mult mai mare, mai erau două cuptoare în partea de dincolo, unul cu trei vetre şi încă unul cu două vetre, în spate era atelierul de frământat. Eu am lucrat chiar aici. În opt ore trebuia să încărcăm două vetre de cuptor, de cinci ori."
În 1997, brutaria a fost închisă. Clãdirea a fost reabilitatã, o datã cu întreaga cetate, prin fonduri europene. Prin amenajarea Muzeului Pâinii, specialiștii și-au propus sa redea, cât mai fidel, istoria acestui preparat.
"Încercăm să creăm atmosfera străbunilor noştri care au cultivat grâul, au pus bobul de grâu în pământ, avem pluguri care le-am adus fiecare de la bunicii noştri, avem aceste cuptoare", a explicat Cristina Pușcaș, muzeograf al Muzeului Cetății și al orașului Oradea.
"Muzeul Pâinii" poate fi vizitat de luni până duminică, inclusiv, de la ora 9.00 la 17.00. Un bilet de intrare costă 3 lei.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță