Primul muzeu Art Nouveau din țară va fi amenajat în Oradea printr-o investiție de peste 10 milioane de lei. Cu acești bani din fonduri europene autoritățile vor restaura cea mai frumoasă clădire în stil seccesion din România, casa Darvas - La Roche. Cu o suprafață de 1700 de metri pătrați, edificiul va putea atrage cinci mii de vizitatori pe an, au calculat autoritățile. În plus, imobilul va fi digitalizat și va putea fi vizitat virtual.
Casa Darvas - La Roche, unde va fi amenajat primul muzeu seccesion din România, i-a aparținut unui comerciant evreu și a fost ridicată în 1910 după planurile fraților Vago, arhitecți celebri în epocă. Clădirea impresionează prin detaliile păstrate peste timp.
"Casa Darvas este renumită pentru numărul mare de obiecte originale păstrate intacte precum acest vitraliu viu colorat sau fântâna din piatră decorată cu motive geometrice", a explicat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
"Găsim vitralii desenate special pentru acestă casă, deci unicat, mozaicuri, mozaicuri de sticlă, feronerie absolut toate sunt făcute într-un stil unitar", a spus arhitectul Ernest Pafka.
În perioada comunistă clădirea a ajuns o ruină, iar după 1990 acolo a fost sediul FC Bihor şi a funcţionat o cantină. Exact acum un an, după ce autoritățile locale au preluat imobilul și au făcut lucrări de igienizare, casa Darvas - La Roche a fost deschisă publicului.
"A reuşit să atragă până în decembrie în 10 luni, 4.500 de vizitatori. Considerăm că obiectivul de a mări de fapt a dubla numărul de vizitatori prin restaurarea casei va fi atins foarte uşor având elementele de patrimoniu ce vor fi prezentate", susţine Angela Lupşea, directorul Fundaţiei de Protejare a Monumentelor.
Administrația locală a accesat fonduri europene pentru transformarea imobilului în primul muzeu Art Nouveau din țară. 10 milioane și jumătate de lei ar urma să coste lucrările de restaurare.
"Proiectul a trecut de faza de evaluare tehnică şi finaciară, obţinând peste 81 de puncte, ceea ce înseamnă că intrăm direct în faza de contractare. Probabil lucrările ar putea începe încă din acest an, undeva în vară spre toamnă", a declarat Marius Moş, directorul Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Oradea.
De realizarea unor elementele decorative se vor ocupa meșteri care cunosc tehnologia a cărei rețetă este secretă.
Cu ocazia restaurării casei va fi amenajată și grădina exterioară, folosind planurile inițiale. Pe timpul lucrărilor vizitatorii vor avea acces în casă, iar restaurarea va face subiectul unui documentar. La final, muzeul va fi digitalizat și va putea fi vizitat, online, de oriunde din lume.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă