Raul Dromereschi lucreaza in sistemul asistentei sociale de 16 ani. De un an este seful Serviciului de Asistenta Sociala pentru Copii Maramures, dar numărul mic de angajați îl face să lucreze cot la cot cu colegii săi, pe teren.
Nici salariile mici, nici logistica deficitara si nici numarul redus de personal nu mai conteaza insa atunci cand vine vorba de copii si de abuzurile la care sunt supusi acestia.
RAUL DROMERESCHI - șeful Serviciului Asistență Socială pentru Copii Maramureș
Nimic din lucrurile acestea nu scuza in niciun fel eventuale momente de profesionalism, dar subliniaza ferm si clar …pe care le are sistemul de servicii sociale in acest moment.
Un sistem "abuzat", in care un singur asistent social ajunge sa monitorizeze, in unele situatii, un numar triplu de cazuri decat cel prevazut de lege.
NICOLAE BOITOR - directorul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș
Daca standardul spune ca ar trebui sa aiba intre 25 si 30 de cazuri, un manager de caz, de multe ori ajunge la 70-80, chiar 100 de cazuri.
Dde multe ori, dupa orele de program vin si pleaca la interventii…deci le e foarte greu.
Despre motivatia banilor nici nu se mai poate vorbi…Cu salarii reduse cu 25 de procente, fara ore suplimentare platite, insa cu atributii peste atributii, exista si situatii in care un manager de caz ajunge sa incaseze lunar un salariu net de doar 676 lei, la limita unui caz social.
In Maramures, din 1154 de posturi prevazute in organigrama Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, 284 sunt vacante. In tot acest timp, sute de baimareni, absolventi in domeniu, si-au depus CV-urile si asteapta unda verde de la Guvern.