Peste 850 de orădeni au primit anul trecut citaţie din partea unui notar public prin care au fost solicitaţi să se prezinte la biroul notarial pentru moştenirea bunurilor rămase în urma rudelor decedate. Notarii au primit datele urmaşilor de la primărie care spune că este obligată prin lege să înceapă procedura de succesiune la numai o lună de la înregistrarea decesului.
"În termen de 30 de zile de la data decesului noi trebuie să transmitem aceste date la Camera Notarilor Publici. Până-n data de 10 ale lunii transmitem lista cu toate datele şi cu bunurile pe care le au", spune Ionel Vila, secretarul Primăriei Oradea.
Orădenii se feresc să înceapă procedura de succesiune a moştenirii din cauza cheltuielilor.
"Ştiţi cum îi cu avocaţii, cu procedurile costă foarte mult."
"Faptul că se prezintă la biroul notarial la data stabilită nu presupune din partea persoanei nicio cheltuială. Dacă nu se va prezenta la un prim termen, notarul este nevoit să trimită acea citaţie cel puţin de încă 2 ori într-un interval de un an", explică Marinela Baba, preşedintele Camerei Notarilor Publici Oradea.
"Nu ne ascundem interesul, Primăria, că oricine deţine un bun, o proprietate, ea trebuieşte impozitată", recunoaşte Ionel Vila, secretarul Primăriei Oradea.
Urmaşii care finalizează procedura de succesiune în termen de doi ani sunt scutiţi de plata impozitului de 1% din valoarea moşterii, bani care ar trebui achitaţi la notar.
reporter: Edina Szomoru operatori: Gabor Szilagyi, Robert Rezmuves, Darius Pop editor web: Adrian Laboş