Primul monument scanat din Oradea este palatul Moskovits, o clădire care are nevoie urgentă de reparaţii. Scanerul explorează faţadele milimetru cu milimetru şi redă exact grosimea şi adâncimea ornamentelor. În acest fel arhitecţii culeg datele mai repede decât prin metoda tradiţională, după care pot începe munca în atelier.
"Relevăm această faţadă de 20 de minute, vom mai lucra încă 20 de minute şi vom avea copia ei. O echipă de arhitecţi ar fi lucrat probabil câteva săptămâni", spune Marian Rădoi, directorul firmei care scanează clădirile.
Arhitectul Ernest Pafjka apreciază faptul că aparatul scurtează timpul dedicat muncii de teren: "vede 360 de grade pe orizontală şi practic şi pe verticală în afară de porţiunea care este sub el şi care nu ne interesează, şi apoi totul se face în atelier."
O scanare în format 3D a clădirii costă 2 euro pe metru pătrat.
Angela Lupşa, directorul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Oradea: "Scanarea palatului Moscovits Miska din Oradea prin programul de reabilitare a faţadelor iniţiat de Primăria municipiului Oradea de această dată este gratuită, demonstrativ, pentru a vedea exact ce se poate face în cadrul unui proiect de reabilitare a faţadei."
Dacă arhitecţii vor fi mulţumiţi de tehnologia 3D, administraţia orădeană va apela la scanerul cu laser pentru a copia faţadele altor opt monumente istorice care au nevoie urgentă de reparaţii.
reporter: Florina Fofiu operator: Gabor Szilagyi, Constantin Gheorghiţă