În 1957, când avea 17 ani, Doina Pop a participat la preselecţia pentru realizarea grupului statuar, alături de membrii unui ansamblu folcloric. Angajată pe atunci la Întreprinderea Mecanică de Maşini şi Utilaj Minier, a fost aleasă ca model pentru ceea ce avea să devină monumentul-simbol al municipiului Baia Mare.
„A venit un grup de sculptori, un corean, un suedez şi un român şi a venit şi ne-a selectat. Am fost 11 fete din care ne-a ales pe fiecare. A zis dumneata eşti mama eroină", îşi aminteşte Doina Pop.
Timp de 6 luni, tânăra a stat nemişcată ore în şir. Pe post de mantie a ţinut pe spate o pătură. Alta i-a fost pusă în brațe, în forma unui copil. Chipul acestuia din urmă a fost cioplit abia la final.
„Soldatul din faţă a fost un soldat de la pompieri. Şi el a stat cu noi acolo şase luni în fiecare zi."
După ce sculptura a fost dezvelită, nu a fost zi în care femeia să nu treacă prin parcul "Regina Maria" ca să admire Monumentul Ostașului Român. Îşi aminteşte că până şi copiilor săi le-a fost greu să creadă că ea a fost model pentru sculptorul ansamblului statuar.
„Au zis: du-te tu, mamă! Nu eşti dumneata aia, lasă că mă duc eu să văd dacă seamănă cu dumneata. Şi le-am arătat o poză de când eram eu de 17 ani şi le-am spus: mergeţi cu poza să vedeţi!"
De-a lungul timpului, monumentul şi-a mai pierdut din strălucire. „Este degradat ca şi întreţinere, a fost prost întreţinut, nu are o estetică corespunzătoare zilelor noastre, e asfalt; piatra e erodată, foarte degradată", a observat Ioan Marchiș, directorul Direcţiei de Cultură Maramureș .
Doina Pop are acum 75 de ani și este singura româncă în viaţă după chipul căreia a fost realizată o statuie. Monumentul Ostaşului Român a fost ridicat în cinstea eroilor căzuţi în luptele din al doilea război mondial. Ansamblul cu o înălțime de 10 metri și o lungime de 16 metri a fost realizat din piatră şi beton de către Andrei Ostap.
Redactor: Laura Breb
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboș