Primăriile din Bihor au respectat până acum prevenderile legii 165/ 2013 şi au inventariat toate terenurile. Problema a apărut în momentul în care trebuiau făcute planurile de parcelare. Niciuna dintre primării nu le-a întocmit pe toate pentru că nu puteau plăti contravaloarea acestora.
"Pentru a efectua planurile de parcelare primăria trebuie să-ți angajeze un topograf autorizat care să facă măsurătorile la teren și să poziționeze fiecare proprietar pe teren", spune Călin Sorin Ivan-Leț, directorul Oficiului de Cadastru Bihor.
"Dacă are în medie o parcelă un hectar vor fi în total 50 de parcele vor fi în jur de 150-200 de lei pe parcelă", a detaliat Florin Belenesi, topograf.
"Sunt bani foarte mulți la primăriile astea mici - majoritatea sunt mici. Păi, nu au pur și simplu în buget așa ceva", susţine Sandor Nyri, primarul comunei Cherechiu.
Un calcul simplu arată că o primărie ce deţine 5 mii de hectare ar avea de achitat pentru lucrările de topografie aproape un milion de lei. Suma depășește uneori bugetul local şi edilii comunelor nu primesc nici ajutor din partea autorităţilor judeţene.
"Nu pot să cheltui tot bugetul pe schițe cadastrale, fiindcă am angajate 10 proiecte pentru care trebuie să plătesc finanțare", atrage atenţia Ioan Pop, primarul comunei Oşorhei.
"Din punct de vedere legal instituția prefectului nu poate susține financiar parcelarea terenurilor", a declarat Claudia Timofte, şefa Cancelariei Prefectului de Bihor.
În lipsa planurilor de parcelare, după 30 aprilie primăriile nu mai pot emite titluri de proprietate. În ţară sunt mai multe primării care nici măcar nu au inventariat terenurile, motiv pentru care riscă Amenzi de până la 100 de mii de lei.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş