Paul Draghiş a terminat cursurile colegiului "Vasile Lucaciu" din Baia Mare şi este pasionat de mic de astronomie şi astrofizică. A studiat ambele materii la centrul de excelenţă din cadrul şcolii, pentru că în sistemul românesc nu sunt predate decât în astfel de unităţi speciale. A obţinut zeci de medalii la olimpiadele înternaţionale de profil şi a aplicat la mai multe universităţi din străinătate.
Tânărul a fost acceptat la trei instituţii de învăţământ superior din Anglia, una din Germania şi două din America; a analizat ofertele şi a ales-o pe cea din Stanford.
"Concurența a fost de 20 de aplicanți pe un loc, o concurență foarte mare și este destul de greu să fii acel unul din 20, este un proces greu, trebuie să dai o mulțime de examene de limbă, de matematică, de fizică", spune Paul.
A susţinut inclusiv Bacalaureatul american în clasa a XI-a, iar cel românesc, pe care îl susţine în aceste zile, contează doar pentru orgoliul său.
"După ce vor termina studiile mi-ar plăcea să lucrez în cercetare în domeniul atronomiei și astrofizicii. În România nu se studiază aceste două materii în programa școlară și asta obligă toți tinerii pasionați să plece în străinătate."
Şi colegul lui Paul, Tudor Suciu, va studia astronomia în Londra, după ce anul trecut a obţinut medalia de aur la olimpiada internaţională de la Suceava. "Întotdeauna am fost pasionat de stele, de misterele cerului, de planete. Sper să ajung cercetător în acest domeniu, astrofizică sau fizică, și vreau să ajut omenirea să descopere mai multe din misterele universului și din misterele lumii."
"Sunt minți sclipitoare, efectiv așa i-aș putea descrie, și dacă vor fi serioși în continuare, și nu văd de ce nu ar fi, sunt convins că se vor realiza pe acest domeniu", consideră Lucian Stoian, profesor de fizică.
Efortul celor doi elevi este cu atât mai mare cu cât de câţiva ani astronomia nu se mai predă în şcolile din România. "Se mai dau copiilor câteva informaţii, foarte sumare, la geografie în clasa a IX-a şi a V-a şi la fizică, în clasa a IX-a. Şi cam atât. Practic, nu prea ştim în ce lume trăim", este de părere Valentin Cucer, profesor de fizică.
Pentru Paul şi Tudor, faptul că au fost acceptaţi la universităţi de top, nu înseamnă că se vor opri aici. Acum luptă să adune fiecare trei mii de euro ca să poată participa la olimpiada internaţională din Indonezia, pentru că ministerul Educaţiei nu suportă cheltuielile pentru această competiţie.
Redactor: Florina Fofiu
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş