Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Ödön Szabó, spune că demersul diplomaţiilor româneşti şi maghiare a fost unul politic. Asta pentru că maghiarii au anunţat înfiinţarea celor două consulate în urmă cu un an fără să aibă discuţii cu ministerul român de Externe, iar România se află înaintea alegerilor prezindenţiale, ceea ce face ca toate deciziile să fie influenţate de relaţiile politice.
"Comunitate maghiară va exista în România şi după aceste alegeri prezidenţiale. Fiecare şi toată lumea îşi face strategii pe această temă. Nu cred că trebuie nici să ne alarmăm, au mai fost decizii multe în ultimii 25 de ani de tip electoral."
Ca să-i ajute pe cei cu cetăţenie dublă, Partidul Popular Maghiar din Transilvania a adus de mai multe ori la Oradea angajaţii consulatului general al Ungariei la Cluj Napoca.
"Eu am obţinut cetăţenia maghiară anul trecut şi ar fi fost foarte bine să nu trebuiască să mă deplasez până În Cluj-Napoca să-mi rezolv tot ceea ce este legat de acte."
"În perioada în care am înmânat cetăţenilor româno-maghiari certificatele de naştere, de exemplu, am avut ocazii când au venit şi 1000 de persoane", spune István Csomortányi, preşedintele PPMT Bihor. "Numai în Oradea, în momentul de faţă, avem în jur de 15 mii de persoane cu cetăţenie dublă română-maghiară."
Ministrul de externe din Ungaria, Tibor Navracsics, l-a criticat pe omologul român pe o reţea de socializare. El a spun că este dezamăgit de colegul său, care vorbeşte despre prietenie, dar se comportă în mod contrar.