"Am ajuns la o parcelă de soia care a fost înfiinţată la începutul lunii iunie şi care, din cauza vremii inadecvate, a ajuns să fie compromisă 90%, chiar 100%."
Nu este singura cultură pe care ploile, grindina şi vântul puternic i-au distrus-o lui Robert Erdei. Agricultorul lucrează peste patru mii de hectare în sudul Bihorului, din care aproape jumătate sunt afectate. Este vorba despre terenuri cultivate cu grâu şi rapiţă. "Grâul care este culcat la pământ o să înceapă să intre într-un fel de putrefacţie. Am avut un grâu panificabil, dar din cauza încolţirii care se va manifesta la această cultură, sigur că se deteriorizează calitatea."
Şi în Oşorhei, ploile abundente au inundat mai multe case şi au fost compromise 400 de hectare de teren agricol.
"Împreună cu consilierii şi cu pompierii voluntari, cât am putut, am intervenit cu pompe, cu buldoescavatoare pentru a evacua apele care au venit în casele oamenilor sau pe terenurile agricole", spune Ioan Gligor, viceprimarul comunei Oşorhei.
"La ora actuală sunt cam 10 centimetri de apă pe suprafaţă, nu numai la mine. Dacă totuşi rămâne apă, pot apărea boli care pot deprecia calitatea grâului. O pierdere de 20-30% estimez", este de părere Octavian Criste, agricultor.
Chiar dacă funcţionarii Direcţiei Agricole Bihor nu au contabilizat toate pagubele produse de ploi, raportările de până acum arată că sunt afectate mii de hectare: "Tot ce înseamnă produs vegetal, livezi, vii, legume, cultură mare", explică Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei Agricole Bihor.
În ciuda pagubelor însemnate, agricultorii pot fi despăgubiţi doar dacă şi-au asigurat culturile.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa