Medicii stomatologi spun că lipsa dotărilor şi aplicarea de tehnici greşite din anii '70-'80 au distrus dantura unui număr foarte mare de pacienţi. Refacerea acesteia costă timp, dar mai ales bani.
"Au fost perioade în care nu exista tehnologia necesară unui tratament corect endodontic, ceea ce ducea la infecţii după care urma extracţia", spune dr. Liana Todor, medic stomatolog.
Există şi cazuri de persoane care au lucrat în medii toxice şi au rămas fără dantură.
"Din cauza mediului toxic în care au fost obligaţi să lucreze au pierdut dantura în jurul vârstei de 30-35 de ani. Am avut chiar cazuri destul de frecvente din această categorie", îşi aminteşte dr. Adina Ţucudean, medic stomatolog.
"Cei care vin pentru tratament şi vin la dispensarizare nu au şansa să aibă astfel de probleme, să ajungă la extracţie", susţine dr. Panţel Márton György, medic stomatolog.
Soluţia pentru persoanele care au extracţii dentare o reprezintă protezele totale şi mobile. Casa de Asigurări de Sănătate decontează 780 de lei pentru o proteză totală însă acest serviciu se acordă o dată la zece ani. Cei care au peste 18 ani primesc o reducere de 60%.
"Persoanele care beneficiază de legi speciale: veteranii de război, deţinuţii politici, refugiaţii şi aşa mai departe de asemenea vor beneficia de 100%", explică dr. Ionuţ Gheorghe, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Bihor.
Cea mai scumpă variantă de tratament este implantul. Pacientul trebuie să platească intre 500 şi 1000 euro pentru un singur implant. Această variantă este considerată cea mai eficientă de mulţi medici.
Problemele dentare tratate din timp sunt de zece ori mai ieftine.Medicii îi sfătuiesc pe oameni să facă un control o dată la 6 luni.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă