Până acum, oftalmologii de la Spitalul Judeţean din Oradea aveau la dispoziţie un microscop învechit. Medicii recunosc că noul instrument a venit la timp ca să le permită continuarea operaţiilor.
"Mă tem că dacă nu sosea acest microscop, activitatea chirurgicală se întrerupea. Vechiul microscop a împlinit vârsta de 17 ani și nu mai făcea față solicitărilor", susţine dr. Mihaela Coroi, medic oftalmolog.
Noul microscop este de ultimă generaţie şi permite efectuarea unor intervenţii dificile. Ușor de utilizat, este dotat cu un performant sistem de iluminat care oferă medicului o imagine foarte clară.
"Diferența față de celălalt microscop pe care l-am avut este sensibilitatea la contrast plus puterea de a pătrunde în straturile corneei, inclusiv a ochiului", explică dr. George Roiu, șeful secției de oftalmologie a Spitalului Județean din Oradea.
Tehnologia modernă pe care o încorporează microscopul elimină aproape în totalitate apariţia unei erori umane în timpul operaţiei. Pe lângă aceasta, familia pacientului poate vedea ce se întâmplă în sala de operație.
"Microscopul este conectat la un monitor și prin acel monitor ei pot vedea absolut tot ce se întâmplă în timpul operației. La sfârșitul fiecărei operații pacientul poate să-și ia pe un disc operația și să vadă ce s-a întâmplat în timpul operației", spune medicul Roiu.
Bolnavii consideră că investiția făcută în secția de oftalmologie le va fi de mare ajutor.
"Nu mai mergem în alte orașe îndepărtate: Timișoara, București. Mult mai ok, suntem mai aproape."
"Asta ne dorim și noi ca pacient să fim cu rezultate mai bune și mai ușoare."
Prețul acestui microscop ajunge la 100 de mii de euro, iar investiția a fost realizată cu ajutorul programelor transfrontaliere România-Ungaria.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş